×

Concert

23 maart 2015

GoGo Penguin kwam, zag en overwon Nederland

Geschreven door: Dick Hovenga

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Label: Gondwana Records

Afgelopen weekend speelde het uit Manchester afkomstige jazztrio GoGo Penguin twee concerten in Nederland. Zowel Leiden als Maastricht werden overdonderd.

In Leiden speelde de band in het sfeervolle, compacte Scheltema een lekker diepe set die, soms gehinderd door een wat moeizaam zaalgeluid, volledig overtuigde. Met de nadruk op hun erg succesvolle tweede album V2.0 en alle krakers die daar vanaf komen zoals Kamaloka, To Drown In You, One Percent, Murmuration, Garden Dog Barbecue en Hopopono. Erg fijn om ook een nieuwe compositie te horen die mooi in het verlengde lag van het werk van het laatste album. De nog ongetitelde compositie stond nu al als een huis, terwijl bassist Blacka, vanaf het podium, aangaf dat deze echt supervers was. Heerlijk om het trio Nick Blacka (bas), Rob Turner (drums) en Chris Illingworth (piano) met elk optreden dieper te zien gaan en zich steeds weer opnieuw te horen ontdekken.

In Maastricht speelde de band zaterdagavond in Theater ’t Vrijthof, voor een optreden tijdens Jazz Maastricht. De kleine bovenzaal omgedoopt tot 42 Street was in sferen van ‘Nordic Light’ gebracht met heuse bomen en takjes die het publiek in Scandinavische sferen moeten brengen. Waarna bassist Nick Blacka het natuurlijk niet kon laten: “It’s supposed to be a Northern Atmosphere here, so we are from Manchester, a little town nearby Oslo”. Het trio speelde vervolgens een gedreven set die vergelijkbaar was met die van de avond ervoor en al net zoveel indruk maakte.  Momenteel is het trio druk bezig met het schrijven van nieuwe composities die begin volgend jaar op een nieuwe album zullen verschijnen.

Heeft North Sea Jazz ze eigenlijk al geboekt? Het zou natuurlijk te bizar voor woorden zijn als ze daar niet staan…..