×

Concert

20 augustus 2014

Geweldig Metropole Orkest & Laura Mvula in Royal Albert Hall

Geschreven door: Dick Hovenga

Op voorhand was het al een spectaculair gegeven: Het Metropole Orkest en Laura Mvula in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. Dat het zo overweldigend zou worden was niet te voorzien.

Prom 45_CR_BBC_Mark Allan_6Als onderdeel van de BBC Urban Proms was Mvula vorig jaar al te gast om daar een aantal georkestreerde tracks van haar debuutalbum Sing To The Moon te spelen. Dat optreden was de opmaat voor het project waar Metropole dirigent/arrangeur Jules Buckley, het Metropole Orkest en Mvula de afgelopen maanden hun schouders flink onder gezet hebben. Eerst werden alle composities van de juist arrangementen voorzien, waarvoor Jules het leeuwendeel voor zijn rekening nam, en daarna werden de songs in de Abby Road studio’s in Londen opgenomen. Met een geldschieter als audiomeesters Bowers & Wilkins kunnen dat soort dromen ineens werkelijkheid worden.

De kroon op het project werd afgelopen dinsdag 19 augustus in de immer intrigerende Royal Albert Hall gezet. In de serie prestigieuze avondconcerten (waar ook Pet Shop Boys en Rufus Wainwright deel van uitmaken) was het de ideale kans om het project nog grotere glans mee te geven. Iets wat deze avond echt helemaal lukte. Het Metrople Orkest was net als Mvula in absolute topvorm en het zaalgeluid was ook nog eens uitstekend. Daarnaast was de zaal ook nog eens tot de nok toe gevuld en met een zeer enthousiast publiek. De zorgvuldig opgevoerde set kende een prachtig verloop en maakte nog meer indruk als de net op album uitgebrachte Abby Road opnamen (Laura Mvula – With Metropole Orkest). De wervelende arrangementen op de toch als zo sprankelende Mvula songs werkten uitstekend en bracht het publiek al snel in vervoering.

Naast al die prachtsongs als Sing To The Moon, It There Anybody Out There?, I Don’t Know What The Weather Will Be of Diamonds en natuurlijk Green Garden was het onbetwiste breekpunt van het optreden de indrukwekkende uitvoering van Father Father, sowieso een van de mooiste tracks van haar debuut. Het arrangement voor die song, de allereerste die Jules schreef vooral ook om Laura voor het samenwerkingsidee te porren, blijft een magistraal bewijs van Buckley’s kunnen en een staalkaart voor de rest van het album. Een grote verrassing was daarnaast de gastbijdrage van jonge jazzheldin Esperanza Spalding, een vriendin van Mvula. Zij bracht precies op het juist moment de juiste extra elementen aan waardoor het concert alle spanning behield. Ze zong niet alleen in een aantal songs mee, maar bracht tevens een opwindende eigen compositie waar Mvula dan weer de duovocalen voor haar rekening nam.

Met dank aan de BBC:

En meer: http://www.bbc.co.uk/programmes/b04dqgg0/clips

Mvula en het Metropole Orkest is een droomcombinatie die het zeer verdient ook in Nederland live op het podium gebracht te worden. Het zal het Nederlandse publiek net zo in vervoering brengen als het Britse, die al voor de finale een zeer lang staand applaus gaf, en er maar geen genoeg van leek te krijgen. Mvula zong indrukwekkend en het Metropole speelde in een meesterlijke balans van ingetogen en uitdagend, dan weer swingend en uitbundig. Ongelooflijk hoe het Metropole in de laatste 2 jaar heeft laten zien en horen hoe ongelooflijk goed ze zijn en eigenlijk met elk concert nog beter worden. Dat ze van internationale klasse waren wisten we al, maar dat ze nu echt worldclass zijn nu ook.

Copyright foto’s: BBC / Chris Christodoulou | Mark Allan