×

Concert

09 februari 2018

Geweldig GoGo Penguin in de Londense Roundhouse

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bue Note

Een dag voor de release van hun nieuwe album A Humdrum Star speelde het Manchester trio GoGo Penguin een uitverkochte concert in de Roundhouse in Camden, Londen. Wat een geweldige avond werd het!

GoGo Penguin

Op een korte tour door Engeland, maar dan wel langs verbazingwekkend grote zalen, die ook nog eens allemaal uitverkocht zijn, wordt het nieuwe album aan het publiek voorgesteld. En zoals ik het schrijf is het echt. Maar weinig oude songs worden er in eerste instantie gespeeld, de nadruk ligt op het nieuwe album. Omdat we het nieuwe album op Written in Music al tot een meesterwerk hebben gedoopt was het meest interessante of de band de nieuwe composities al tot grote hoogten live kon doorduwen.

Eigenlijk kon dat gelijk na de opening met geweldige tracks als Raven en Bardo al gezegd worden. JA! Het is ongelooflijk hoe de band blijft doorgroeien, zowel muzikaal als instrumentaal. De heilige drie-eenheid – drummer Rob Turner voor de spectaculaire ritmes, bassist Nick Blacka voor de onnavolgbare, vaak diep pompende baslijnen en pianist Chris Illingworth voor de fraaie melodielijnen – wordt steeds hechter en daardoor durven de mannen ook steeds uitdagender te spelen.

Luister naar een track als Strid en wees overrompeld. Dat heerlijk dwarse begin dat gevolgd wordt door zo’n typisch GoGo Penguin achtige op en uitbouw, dat is de nieuwe GoGo Penguin. En is gelijk de reden voor alle lof die we het album toebedelen. Live is Strid nog heftiger, nog pompender en de climax voelt als een absolute weldaad. En vanavond weet je dan ook nog eens dat ze nog maar aan het begin zitten van een tour waarin ze vast en zeker, we kennen ze goed, alleen nog maar beter gaan worden.

In de speciale ‘in the round’ sfeer die vanavond in de Roundhouse is neergezet, met prachtige belichting (met het GoGo Penguin logo in drievoud als Batmanafbeeldingen boven het podium), komen de nieuwe tracks al fantastisch binnen. Ook het publiek dat nog niets van het nieuwe album heeft kunnen horen is zeer enthousiast. Maar wat wil je ook met nieuwe tracks als Transient State, het fraai ingetogen A Hundred Moons en het lekker dikke Reactor, om er maar een paar te noemen.

GoGo Penguin

Natuurlijk komen er een aantal klassiekers (ja, zo mogen we ze echt al gaan noemen…) zoals Protest voorbij, maar de nadruk ligt in deze eerste serie concerten echt op het nieuwe album. Maar omdat die plaat zo overdonderd goed is maakt dat het optreden alleen maar aantrekkelijker.

Dat GoGo Penguin een van de meest interessante bands uit het hedendaagse muzieklandschap is, mag al wat langer duidelijk zijn, maar dat ze zo snel naar steeds beter doorgroeien mag toch een absolute verrassing genoemd worden. Met instrumentale composities die, gevoed door jazz, in volle electronic sferen worden opgetrokken heeft het trio onwaarschijnlijk snel een plek op de grote podia van de wereld weten te veroveren. En zoals vanavond weer aangeeft is dat volledig terecht. Originele band, origineel geluid, geweldige songs, geweldig optreden.

We kunnen ons volledig gaan opmaken voor de concerten op 9 maart in Paradiso, Amsterdam en op 10 maart in Ancienne Belgique, Brussel. Zijn die al uitverkocht eigenlijk?

Foto’s: Fabrice Bourgelle