×

Concert

15 december 2013

Foy Vance in Paradiso – Groots in eenvoud

Geschreven door: Tirtsa Haas

Label: Glassnote Records

Een rasartiest die straalt, zijn gitaar bespeelt alsof het een verlengde van zijn arm is en zingt als een nachtegaal met een prachtige rasp in de keel. Dat is Foy Vance, de Noord-Ierse singer-songwriter. Vanavond in de bovenzaal van Paradiso vormen al die elementen samen een bijzonder geheel.

Begin 2006, een doordeweekse studentenavond in Londen. Een nog onbekende Vance treedt op tijdens de singer-songwriter avond in de student union van UCL voor een publiek van nog geen tien mensen. Vance is het bewijs dat een artiest door stad en land af te reizen en door vol te houden het vele jaren later tot een uitverkocht Paradiso kan schoppen.

Al bij aanvang van support act Rams’ Pocket Radio is de bovenzaal nagenoeg vol. Rams’ Pocket Radio is zanger, componist en pianist Peter McCauley, een ietwat vreemde vogel die een experimentele en over the top synthesizer sound uit zijn keyboard tovert. Het publiek lacht hem toe, al heeft het af en toe meer weg van uitlachen. Gelukkig zit de sfeer er goed in.

_MG_3716

Wanneer Vance met zijn kenmerkende petje en snor het podium opstapt, kan de avond pas echt beginnen. Als zoon van een reizende predikant geboren in Bangor in Noord-Ierland, verhuist hij als baby naar Oklahoma (USA). Na vijf jaar keert het gezin terug naar Belfast, waar Vance zijn muzikaliteit ontwikkelt. Zowel de rijke Ierse folk invloeden als de soul, gospel en blues uit de zuidelijke Amerikaanse staten zijn terug te horen in de muziek van Vance.

Dit najaar is het tweede studioalbum Joy Of Nothing verschenen na vele jaren waarin enkel  EP’s werden uitgebracht. Joy Of Nothing is een bijzonder fraai album geworden, waarop zowel blues legende Bonnie Raitt als Ed Sheeran te horen zijn met vocale gastbijdragen. Het eerste album Hope uit 2007 was al mooi, maar met dit nieuwe album heeft Vance nog meer harten gestolen met een uitverkocht Paradiso als gevolg.

De avond begint Vance ingetogen met Be The Song op zijn flink gehavende Lowden gitaar. Al zingend in het klankgat van zijn gitaar creëert Vance een prachtig geluid, waarna hij het nummer nog mooier weet te maken door er een strijkstok bij te pakken. De toon is gezet voor de rest van de avond. Zelden is een publiek zo stil en luistert iedereen aandachtig. Een enkele keer is het lawaai afkomstig uit de grote zaal waar Kane staat te spelen de enige afleider van de avond. Met sterke nummers als Joy Of Nothing, Janey en You And I weet Vance het niveau enorm hoog te houden in het eerste deel.

_MG_3688

Janey klinkt fantastisch en blijkt geschreven te zijn voor twee verschillende vrienden, “for Beauty & the Beast”zo legt Vance uit. Ḗén vriend waarvan Vance dacht dat het een vriend was die het niet bleek te zijn en één niet zo goede vriend die uiteindelijk wel een hele goede vriend bleek te worden. Vance heeft met het aanwezige publiek een goede vervanging gevonden voor Bonnie Raitt. Zonder moeite vult het publiek de zangpartij van Vance aan als een achtergrondkoor.

_MG_3735Ook de drummer weet het nummer met zijn zachte vocalen te versterken. De drummer, liefelijk door Vance geïntroduceerd als Hammy Hamilton, speelt erg sterk. Nergens te hard en nergens te zacht. Met een enkele blik richting Vance weet hij de zanger te volgen en nuance in geluid aan te brengen. De glimlach op het gezicht van de drummer, die met zijn rossige lange haren doet denken aan Animal van The Muppet Show, spreekt boekdelen. Beide heren merken dat ze het karwei met hun tweetjes tot in perfectie uitvoeren. Ditzelfde is te merken bij het meer uptempo nummer Closed Hands, Full Of Friends wanneer Vance op keyboard speelt en Hamilton het nummer voorziet van een stevige drumpartij.

Hoe sterk het nieuwe album is, blijkt wel wanneer ook de overig gespeelde nummers vooral van dit laatste album afkomstig zijn en stuk voor stuk ijzersterk klinken in een live uitvoering. Regarding Your Lover weet Vance tot een hemels einde te brengen met een outtro van Lou Reed’s Walk On The Wild Side, waarbij Vance op ludieke wijze al kijkend naar de hemel zachtjes in gesprek gaat met the Lord terwijl de zaal zachtjes doorgaat met het zingen van ‘Doo doo doo doo doo doo doo doo doo’.

Het concert nadert het einde, maar Vance kan duidelijk geen genoeg krijgen van het Paradiso achtergrond koor en vervolgt zonder moeite zijn set met nummers die wederom vragen om interactie. Bij Shed A Little Light, afkomstig van het eerste album Hope, is een sterke gospel invloed hoorbaar en zo fungeert het Paradiso publiek heel even als gospel koor. Mooi en vooral gemeend is het moment dat volgt. Vance wil het toegestroomde publiek trakteren op een nieuw nummer, maar dan alleen als hij de volgende dag niet een slechte kwaliteit video, opgenomen met een mobiel, op internet kan vinden. Gehoorzaam luistert iedereen, waarna Vance spontaan het nummer eindigt met wederom een wel heel bekend deuntje. “Just admit it, you hate it but you love it” grapt Vance nadat hij zijn nieuwe nummer heeft afgesloten met een stukje van Locked Out Of Heaven van Bruno Mars.

_MG_3715

Als toegift komt Vance terug het podium op met drummer Hamilton en support act McCauley om het prachtige nummer Guiding Light ten gehore te brengen. Het nummer dat Vance op plaat heeft opgenomen met Ed Sheeran klinkt ook vanavond zeer verfijnd. Nog één maal mag het Paradiso-koor vanavond aantreden om Vance te begeleiden met de woorden “When I need to get home
You’re my guiding light, You’re my guiding light.” Zelfs wanneer Vance na afloop in alle stilte de zaal verlaat, zingt het koor nog door tot langzaam het geluid in sterkte afneemt en de zaal leegloopt.

Het is een prachtig einde van een prachtige avond. Een avond die hoog genoteerd zal staan in de concertlijst van 2013. Groots in zijn eenvoud met zeer sterke nummers. Net als in 2006, maar nu voor een volle zaal. Vance live is een niet te missen ervaring.

Fotografie: Andreia Esteves

_MG_3727

Setlist Foy Vance – Paradiso/Amsterdam – 13 december 2013:

 1. Be The Song
 2. Joy Of Nothing
 3. Janey
 4. You And I
 5. Doesn’t Take A Whole Day
 6. Closed Hand, Full Of Friends
 7. At Least My Heart Was Open
 8. The Death Of God
 9. Regarding Your Lover // Walk on The Wild Side (Lou Reed)
 10. Like An Animal
 11. Shed A Little Light
 12. Nieuw nummer
 13. Guiding Light