Fish – The Road To The Isles Tour Utrecht, dag 1
Setlist
- The Thieving Magpie (La Gazza Ladra) -intro muziek
- Vigil In A Wilderness Of Mirrors
- Weltschmerz
- Pipeline
- A Feast Of Consequences
- Goldfish And Clowns
- Family Business
- Incomplete
- Blind To The Beautiful
- Shadowplay
- Incubus
- Plague Of Ghosts, Part 1: Old Haunts
- Plague Of Ghosts, Part 2: Digging Deep
- Plague Of Ghosts, Part 3: Chocolate Frogs
- Plague Of Ghosts, Part 4: Waving At Stars
- Plague Of Ghosts, Part 5: Raingods Dancing
- Plague Of Ghosts, Part 6: Wake-up Call (Make It Happen)
- Cliché
- Kayleigh
- Lavender
- Heart Of Lothian
- Lucky
- Market Square Heroes
- The Company
- The Road To The Isles - outro muziek
The Road To The Isles Tour startte op 2 oktober 2024 in Dudelange, Luxemburg en kwam flink op stoom met concerten in Maastricht, Enschede en Groningen. Fish had samen met Steve Vantsis, bassist in zijn band en bovendien zijn muzikale sparringpartner de nummers gekozen die tijdens de tour aan bod gingen komen én, verdeeld over de verschillende concerten, had de band al twee verschillende basis setlists gespeeld. Zoals Fish in dit interview al zei, er zijn ook zat nummers afgevallen.
De posts op de social media toonden aan dat er zelfs al kort na het begin van de tour, al veel mensen waren die hun persoonlijk missen van nummers al bijna tot wereldse problemen maakten. Mooi dan dat bij een van die posts Fish ook al zelf reageerde: “Dat vind jij. Ik denk daar anders over. Voor mij is het geen nummer dat ik tijdens deze tour nog eens opnieuw wil spelen.” Niet gek, het is immers zijn afscheidstournee en na een zorgvuldig selectieproces zijn er 34 nummers uit de bus gekomen die de setlists gaan vormen. En met die wetenschap toog Written twee avonden naar een uitverkocht Tivoli Vredenburg, de zaal waar Fish een innige band mee heeft opgebouwd, vanaf zijn eerste stappen als zanger met succes in Nederland, tot op de dag van vandaag.
Gretigheid, anticipatie, zin erin! Dat was het gevoel dat je al bij binnenkomst in de Grote Zaal hing meteen merkte. Ruim voor aanvang werden er al plekken opgezocht én liepen zowel de staanplaatsruimte als de zitplaatsen flink vol, vaak met vers verworven tourshirts van de merchandise stand, maar ook met duidelijk door de tand des tijds getekende shirts van eerdere tours van Fish of, nog ouder, van de band waar hij ooit eerder deel van uitmaakte. Een sfeer om je in te wentelen, zo leek het.
Die eerste avond, op 8 oktober, wist Fish zelf die sfeer helemaal te onderstrepen door met Vigil In A Wilderness Of Mirrors, het titelnummer van zijn debuut als solo artiest te starten, vanuit het publiek. Herinneringen vlogen terug naar die eerste solotour waar de entree al net zo magisch was. En, al zaten al die jaren er tussen, dit was vol in de roos. De tekstuele referenties aan ‘the crowd’, het publiek in de zaal, misten ook nu hun effect niet én als er al nog iets nodig was geweest om de stemming neer te zetten, dan had Fish dat daarmee al gedaan. De band speelde gedreven en ging er vol voor. The crowd, hier dus het publiek in Vredenburg was blij met de terugkeer van Fish en aan het gezicht van Fish te zien was het gevoel wederzijds.
Hoezeer het juist ook de afscheidstour van Fish is en niet een ‘Greatest Hits’ of ‘U vraagt-wij draaien’-tour werd meteen daarna duidelijk. Het titelnummer van topalbum Weltschmerz vervolgde de set én dat bracht al direct de rockende kant van Fish duidelijk naar voren, de zaal ging er in mee. Of iedereen in het publiek het album kende, was maar de vraag, Brexit en ook corona drukten de verkopen van het album destijds aanzienlijk, dat gaf ook Fish aan, waarbij hij ook opmerkte dat het nu wel volop verkrijgbaar was bij de merchandise. De rockvibe en de invloeden van Roger Daltrey en Pete Townshend kwamen ook heerlijk naar voren in het strak rockende Pipeline, eens te meer onderstrepend dat de nummers van Suits veel meer karakter hebben dan destijds op het studio-album leek. Heel gaaf ook hier, de achtergrondzang van Elisabeth Troy Antwi: ze golfde mee op de muziek en maakte daarmee zowel met haar aanwezigheid als met haar geweldige stem een belangrijk deel van de avond.
A Feast Of Consequences van het gelijknamige album knalde er al net zo heerlijk in: de band strak rockend en Fish overduidelijk in zijn element, refererend aan de onwelkome kanten van Facebook en, met zijn karakteristieke benadering van zijn teksten: zijn beleving overduidelijk in zijn expressie leggend. Nou ja, kun je je Fish zonder beleving voorstellen? Als je die vraag in Utrecht gesteld had op een van de twee avonden, dan had het publiek en masse ontkennend geantwoord. En terecht. Bij Goldfish And Clowns van Raingods With Zippos ging het tempo iets omlaag, maar het nummer zet zijn accenten juist ook anders en ook hier weer was de samenzang heerlijk.
Van zijn debuut kwam daarna een strakke versie van het nummer over huiselijk geweld, Family Business en, ook voor diegenen onder de aanwezigen die misschien met name het werk van Marillion hadden verwacht, werd allengs wel duidelijk dat de carrière van Fish veel meer besloeg dan enkel die vier albums. Natuurlijk, je zou het solodebuut van de Schotse held hebben kunnen missen, maar was je je dan wel bewust van de andere solo albums? Tegelijkertijd, een overgroot deel van de zaal kende zijn albums en zong enthousiast mee om ook passend stil te zijn bij een prachtige versie van Incomplete waar Elisabeth en Fish erg mooi in duet zongen, voorafgegaan door een inleiding van Fish over hun ontmoeting bij een schrijvers-verblijf in Frankrijk.
Met een oog schuin op de setlist en de opbouw ervan, bracht de band een mooie balans aan met zowel Incomplete als het daarna volgende Blind To The Beautiful: ja, je zou misschien een andere volgorde kunnen bedenken om de nummers in te spelen als je ertoe gedwongen werd, maar wat wel duidelijk was, was dat we deelgenoot werden van hoe Fish zijn afscheid luister wilde bijzetten, met zijn gekozen nummers, op zijn manier. De liefhebbers van progressieve klanken werden daarna meteen op hun wenken bediend met een ijzersterke versie van Shadowplay van Internal Exile waar de ritmesectie van Gavin Griffiths en Steve Vantsis net als toetsentovenaar Mickey Simmonds en Robin Boult op gitaar stevig van leer mochten trekken. Gavin zette het nummer heerlijk dik aan en het tussenstuk werd eveneens met verve gebracht. Fish bracht het gesproken deel nog donkerder dan het in de studioversie al klonk en de intensiteit van het nummer pakte de zaal en de Fishliefhebbers van het eerste uur voorop, helemaal in.
Kon de zaal gelukkiger zijn nog? Ja, daarna volgde Incubus van Marillion’s Fugazi album. Genoeg om de zaal nog een keer op zijn kop en in vuur en vlam te zetten! Fish haalt de hoge stukken uit het nummer niet meer zoals vroeger, maar juist door die delen nu heel donker te brengen, paste dat wonderwel. Als er al iemand in de zaal zijn aandacht even kwijt was geweest, was die nu wel terug. Geweldig ook om dit te horen. Over naar Plague Of Ghosts, wederom van Raingods With Zippos dat Fish integraal, alle zes delen achter elkaar, uitvoerde. Progressieve rock zoals Fish het wilde maken, wilde spelen en hier was het bewijs dat de tand des tijds glorieus was doorstaan. En of het een klasse uitvoering was! Heerlijk ook hoe Elisabeth en Fish hier de samenzang in pakten. En, zeker zo mooi, die delen die Fish zong met minimale instrumentale begeleiding. Ze onderstreepten in de volle zaal nog maar eens hoe zeer Fish, een zaal weet te bereiken met juist zijn zanglijnen en zijn zang. Er werd gewoon aandachtig geluisterd. En dat is zeker niet altijd hoe het er bij concerten aan toe gaat. Plague Of Ghosts luidde fraai het einde in van de reguliere set en de avond voelde al welhaast perfect.
Er zat meer in het vat. Met een sterke versie van Cliché werd de avond vervolgd waarna Marillion opnieuw aan bod kwam, deze keer met drie nummers van hun doorbraakalbum Misplaced Childhood. De hit-liefhebbers werden getrakteerd op Kayleigh en Lavender, de die-hard fans schreeuwden de longen uit hun lijf bij Heart Of Lothian. Het feestje werd in een tweede encore verder gevierd met Lucky van Internal Exile en het dak ging er verder af bij Marillion-klassieker Market Square Heroes. En nog was het niet gedaan. De band kwam terug voor een heerlijk levendige versie van The Company en Fish deelde zo met het publiek in de vreugde en onderling warme beleving van de eerste van twee avonden.
Wat zeker ook vermeld moet worden, waren de beelden van Mark Wilkinson die de nummers onderstreepten of verdiepten. Zozeer als de hoezen van Mark onderdeel zijn van de albums van Fish, ook in de show kwam het werk van Mark terug. Steeds passend, vaak indringend, steeds mooi.
De avond was een reis langs mooie nummers van Fish, steeds sterk gebracht. En of ze nu uit de Marillion-tijd stamden of uit zijn eigen catalogus, ze hadden alle een terechte plaats in de setlist. Nee, Fish stond niet expliciet stil bij het gegeven dat dit zijn afscheidstournee was (en is). Tegelijkertijd, dat is een gedeelde wetenschap én aan de hand van de inleidingen bij de verschillende nummers, het grapje over een terugkerend bedrag op zijn rekening dat zijn pensioen bleek te zijn: onderliggend was die wetenschap er zeker. Het vuur én de verbinding met de zaal onderstreepten het gedeelde bewustzijn. Dit was niet een gewoon concert, dit was onderdeel van The Road To The Isles-tour, Fish onderweg naar zijn nieuwe toekomst en dit was een bijzonder fijne stap om mee te maken. Gegeven de vorm waarin zowel de band stak als de vorm waarin Fish verkeerde, prima bij stem, was het enthousiasme over de nog te komen tweede avond verre van verminderd. Met gretigheid vooruitkijkend naar de tweede avond werd de nachtrust opgezocht. En in de verte zinderde het concert nog na… “Illumination, illumination!”
Foto’s: Marcel Hartenberg
Setlist
- The Thieving Magpie (La Gazza Ladra) -intro muziek
- Vigil In A Wilderness Of Mirrors
- Weltschmerz
- Pipeline
- A Feast Of Consequences
- Goldfish And Clowns
- Family Business
- Incomplete
- Blind To The Beautiful
- Shadowplay
- Incubus
- Plague Of Ghosts, Part 1: Old Haunts
- Plague Of Ghosts, Part 2: Digging Deep
- Plague Of Ghosts, Part 3: Chocolate Frogs
- Plague Of Ghosts, Part 4: Waving At Stars
- Plague Of Ghosts, Part 5: Raingods Dancing
- Plague Of Ghosts, Part 6: Wake-up Call (Make It Happen)
- Cliché
- Kayleigh
- Lavender
- Heart Of Lothian
- Lucky
- Market Square Heroes
- The Company
- The Road To The Isles - outro muziek