×

Concert

18 augustus 2014

Fenomenaal Jef Neve Trio en onverwachte Toots op Middelheim

Geschreven door: Dick Hovenga

De zaterdag van Jazz Middelheim stond dit jaar vooral in het teken van het 10 jaar bestaan van het Jef Neve Trio. En wat maakten de mannen het ongelooflijk waar! Natuurlijk was het onverwachte optreden van grootheid Toots Thielemans de prachtige apotheose van de avond.

De middag was alweer mooi begonnen met het Coaching Project AP Hogeschool Antwerpen waarvoor Phronesis bassist Jasper Høiby een aantal dagen de muzikale leiding over een veelbelovende groep conservatorium studenten op zich had genomen. Het programma kende soloruimte voor alle jonge muzikanten die met het verstrijken van de set steeds meer zelfvertrouwen vertoonden. De droge humor en geweldige composities van Høiby gaven het optreden een fraaie glans.

Het spannende Holding It Down: The Veterans Dreams Project van Artist In Residence/pianist Vijay Iyer en spoken word meester Mike Ladd werd daarna in een lange 80 minuten set uitgevoerd. Opgezet als een spannend, muzikaal alle kanten opspringend, project en gelardeerd met teksten die tot stand kwamen na gesprekken met veteranen van de oorlogen in Afghanistan en Irak. En dan vooral gericht op de dromen van die soldaten die terugkeerden uit de oorlogsgebieden. Het concert was een taaie tegelijk intrigerende aangelegenheid die indruk maakte. Des te spannender om dit project aan het einde van de middag/begin van de avond te programmeren maar hulde dat dit daadwerkelijk wel gebeurde!

jazz_middelheim_Jef-Neve-c-Geoffrey-Ketels2

Met het Jef Neve Trio trad vervolgens een absolute publiekslieveling op. Onder de enigszins misleidende noemer Jef Neve ’10 Jaar trio’ liet de briljante eenheid Jef Neve (piano), Teun Verbruggen (drums) en Ruben Samama (bas) maar weer eens horen van absolute wereldklasse te zijn. Het spelplezier en de grote klasse en emotie vonden een mooie weg in de uitdagend gespeelde stukken die de setlist herbergden. Gekozen was uit stukken van vrijwel alle albums en bijgestaan door een viertal blazers werden de stukken mooi aangedikt en van fris elan voorzien. Echt alle composities klonken zo knisperend fris alsof ze gisteren waren geschreven en opgenomen. Het briljante Nothing But A Casablanca Turtle Slideshow Dinner, het geweldige The Space We Need en Inner Peace of het prachtige It’s Gone, het is maar een kleine greep aan al het moois wat deze avond voortreffelijk voorbij kwam. Het concert kan gerekend worden tot een van de mooiste dat het trio ooit gaf.

Als grote verrassing kwam Jef Neve als toegift alleen op het podium terug en speelde daar een verbluffende versie van de nieuwe compositie Solitude. Wat een ongelooflijk versie vol emotie liet Neve hier horen! Nadat het publiek was bekomen kreeg hij een (zeer terecht) zeer lang ovationeel applaus. Deze compositie doet hunkeren naar heel veel meer solo moois. Dit was absoluut één van de belangrijkste muzikale momenten van de zomer van 2014! Onbetwist!

Toots ThielemansEen eerbetoon aan de grote Toots Thielemans was het slot van de zaterdagavond. Naast zijn vaste begeleiders Hein van der Geyn, Karel Boehlee en Hans van Oosterhout was een keur aan belangwekkende muzikanten, zoals Bert van der Brink, Eliane Elias, Marc Johnson, Philip Catherine en Bert Joris opgetrommeld om de legende van Toots kracht bij te zetten. Met foto’s van Toots op de achtergrond voorbij flitsend werd er een mooi eerbetoon gegeven die helaas ook wat voorspelbaar en netjes was. Toen uiteindelijk de meester zelf het podium op kwam, en op een (terecht) emotioneel en zeer luid applaus werd getrakteerd, kreeg het concert haar langverwachte en gehoopte apotheose.

Foto Jef Neve: Geofffrey Ketels

Meer Jazz Middelheim 2014: