×

Concert

20 juni 2018

Fantastisch Pablo Held Trio in Pizza Express Jazz Club, Londen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Edition Records

Edition Records, het Britse jazzlabel dat met orkaankracht door het jazzlandschap waait, viert haar 10-jarig jubileum en dat gaat bepaald niet ongemerkt voorbij. Zo was de Londense Pizza Express Jazz Club in Soho een kleine week lang het middelpunt voor acts van het label.

De zaterdag was een herkennismaking met het Duitse Pablo Held Trio, dat onlangs haar nieuwe album Investigations op uitbracht. Het trio werkt al bijna 12 jaar aan een machtig oeuvre en met Investigations maken ze hun debuut op Edition. Hoe mooi om op het 10-jarig jubileum dus ook dit trio weer eens aan het werk te zien.

En wat een geweldig trio is het. Reeds een aantal jaren geleden hebben pianist Held, drummer Jonas Burgwinkel en bassist Robert Landfermanne besloten dat ze op hun albums dan wel uitgewerkte composities zetten maar live volledig op de improvisatiemodus gaan. Dat werkt voor hen als trio, dat al zoveel jaren bij elkaar is, het allerbest.

En wat een overweldigende sound zetten ze weer neer vanavond. Echt buitengewoon wat voor individuele klasse de mannen hebben en hoe ze zich gemeenschappelijk naar een buitencategorie spelen. En de improvisatie leidt tot een euforie waar de vonken vanaf vliegen. Het moment waarop de muzikanten los gaan en elkaar hervinden laat fascinerend uitdrukkingen op hun gezichten zien. Van ‘zie je wel dat we elkaar weer zouden vinden’ tot ‘zo dat hebben we echt wel even geflikt’.

Jazz is bij uitstek een genre waarbij het in de gaten houden wat de muzikanten doen een extra dimensie aan de muziek geeft. Bij muzikanten die improviseren kom je eigenlijk ogen en ook oren tekort. Het moment dat je gegrepen wordt door de muziek vliegt de tijd voorbij waarbij je al je zintuigen opengooit om maar niets te missen.

Pablo Held Trio in de Pizza Express Jazz Club was een absolute openbaring. Het is echt een trio dat bezield in volle improvisatie elkaar onderling uitdaagt om het allerbeste uit ieders spel te halen en elkaar optimaal te verrassen. De grote klasse van de muzikanten en het spelgenot maakten er een memorabel concert van en de vraag naar veel meer Pablo Held Trio heel erg groot. Elke zichzelf waarderende jazzclub boekt het trio en geeft het publiek jazz van overweldigende klasse.