×

Concert

04 februari 2017

Er hing iets in de lucht in Hedon bij traumahelikopter

Geschreven door: Natalie Polman

Label: Excelsior Recordings

Momenteel vliegt traumahelikopter langs de binnenlandse poppodia om derde album Competition Stripe te promoten. Gisteravond deed de driekoppige band het Zwolse Hedon aan.

Pip Blom

De avond wordt geopend door Pip Blom. De zangeres/liedjesschrijfster brengt met haar pakkende gitaarliedjes en ontwapenende uitstraling een glimlach op de aanwezige gezichten. Haar band staat er (op gitarist – en broertje van – Tender Blom na) wat stoïcijns bij maar het zal de onwennigheid wel zijn. Pip Blom is in huidige formatie namelijk pas een jaartje bij elkaar. Wel mocht de band al heel veel spelen, waaronder Eurosonic Noorderslag en in Engeland. Pip zegt blij te zijn het voorprogramma van traumahelikopter te mogen verzorgen en het is te zien.

Pip Blom

traumahelikopter

Competition Stripe is een paar maanden uit en ontving louter zeer lovende recensies. Wellicht staat het daarom aardig vol met nieuwsgierig publiek. Jammer is wel dat het net als bij Pip grotendeels rondom de bar verzameld staat. Op de vloer voor het podium staat bijna niemand. Meteen maant zanger/gitarist Mark Lada de mensen dichterbij te komen, waar maar lauwtjes gehoor aan wordt gegeven. Op allerlei manieren proberen de heren vervolgens reuring in de tent te krijgen. Lada springt het podium af maar keert bijna direct terug naar zijn plek als hij merkt dat niemand met hem wil dansen. Meegenomen blikjes bier uit de kleedkamer staat op de rand van het podium klaar voor wie wil, maar mensen hebben blijkbaar geen dorst. Nog een aantal keer het verzoek de vinnen te verroeren en dichterbij te komen, maar de mensen geven geen kik.

Aan het spel ligt het niet, dat is prima. Ook de setlist, grotendeels tappend van het laatste album maar ook ruimte voor covers (bijvoorbeeld van The Jesus And Mary Chain) en materiaal van de eerdere albums, is prima opgebouwd. Liedjes als Parking Lot, Alone, Another Year, Somewhere, Nothing There en Down In The City zouden aanstekelijk moeten werken, maar vanavond wil de vonk niet overslaan.

Kritiek op het geluid hebben de muzikanten wel. Meermaals verzoekt gitarist Daan van Dalen aan de geluidsjongen of het wat zachter kan. In plaats daarvan lijkt zijn gitaar juist steeds harder te ronken. Drummer Roel van Merlot smeekt op een gegeven moment of zijn monitor gewoon uit kan. Hij staat zich een malle te rammen op zijn ‘drumstel’ – bestaande uit een snaredrum, floortom en crashbekken – maar komt zelf nauwelijks door de speakers.

We weten niet wat er in de lucht hing, maar aan traumahelikopter lag het allerminst.

traumahelikopter

Livedata Traumahelikopter:

Donderdag 9 februari: Patronaat, Haarlem
Vrijdag 10 februari: Cul de Sac, Tilburg
Zaterdag 11 februari: Metropool, Hengelo
Vrijdag 17 februari: De Oefenbunker, Heerlen
Zaterdag 18 februari: Mezz, Breda
Vrijdag 24 februari: Burgerweeshuis, Deventer
Zaterdag 25 februari: Cayen, Enkhuizen
  • Donderdag 9 februari: Patronaat, Haarlem
  • Vrijdag 10 februari: Cul de Sac, Tilburg
  • Zaterdag 11 februari: Metropool, Hengelo
  • Vrijdag 17 februari: De Oefenbunker, Heerlen
  • Zaterdag 18 februari: Mezz, Breda
  • Vrijdag 24 februari: Burgerweeshuis, Deventer
  • Zaterdag 25 februari: Cayen, Enkhuizen