×

Concert

16 november 2016

Een zeer geslaagd jubileum van Europe in Utrecht

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Als er één plaat is die het woord klassieker mag dragen dan is dat toch wel The Final Countdown van het Zweedse Europe. Het alweer in 1986 opgenomen album sloeg destijds in als een bom en stond wereldwijd op nummer 1 in bijna alle hitlijsten. Dit jaar bestaat het album 30 jaar, en dus is het tijd voor een feestje. In Nederland wordt dit gevierd in de prachtige grote zaal van het Tivoli / Vredenburg te Utrecht.

8t4a7352-18t4a7351-18t4a7354-1

Het voorprogramma wordt, net als bij de vorige tour, verzorgd door het uit Bristol (UK) afkomstige Tax The Heat. Eerder dit jaar kwam hun debuut album Fed To The Lions uit, via het Duitse Nuclear Blast Records. Tax The Heat speelt een combinatie van klassieke bluesrock met daarin wat moderne invloeden van de wat hedendaagse rock- en Britpopbands. Ze doen me ook wel een beetje denken aan The Anwser, maar dat zonder “het hippie” gevoel. Er wordt kundig en strak gemusiceerd en gedurende de set krijgt de band het publiek steeds meer op de hand. De set bestaat louter uit songs van het te promoten debuutalbum. Dit wordt dan ook in zijn geheel gespeeld maar dan in een andere volgorde.  Positieve uitschieters van de avond zijn de nummers Stood On The Platform To Leave en Caroline.  Er wordt afgesloten met misschien wel de mooiste song van het album: Highway Home. Tax The Heat verzorg een goed optreden, spannend werd het echter nergens.

8t4a7393-18t4a7565-1

En dan de helden van de dag: Europe. De hoogtijdagen van  de hair/heavy metal bands liggen natuurlijk al lang achter ons, maar de impact van The Final Countdown is nog steeds voelbaar. De band rondom zanger Joey Tempest en meestergitarist John Norum had zijn hoogtepunt in de jaren tachtig, begin jaren negentig. Na de split in 1992 kwam Europe in 2003 weer bij elkaar met een gewijzigde, modernere sound. Ze hebben inmiddels alweer vijf albums afgeleverd waarvan de laatste War Of Kings vandaag integraal wordt gebracht. Dit was toch wel verrassend te noemen omdat in eerste instantie alleen The Final Countdown integraal zou worden gebracht aangevuld met de grootste hits. War Of Kings is een prima plaat, maar de fans die gekomen zijn voor het herleven van oude tijden is het een behoorlijke zit. Het geluid in de grote zaal van Vredenburg is werkelijk subliem en Europe speelt vol overgave. Joey is geweldig bij stem, en klinkt nog net zo zuiver en herkenbaar als 30 jaar geleden. John Leven en Ian Haugland leggen, zoals altijd, een meer dan solide basis en de band is dan ook zeer overtuigend. Aan het eerste gedeelte van de set komt een einde met het titelnummer van het laatste album War Of Kings.

8t4a7582-18t4a7575-1

In het tweede gedeelte van de set word uiteraard The Final Countdown integraal gespeeld. De zaal verandert van het ene op het andere moment in een massaal springende menigte als Mic Michaeli de keyboard klanken van Europe’s monsterhit The Final Countdown de zaal in galmt. Wat een impact heeft deze song nog steeds, het feest is begonnen. Wat volgt is een opeenstapeling van prachtige versies van Rock The Night, Cherokee, Heart of Stone en alle andere prachtige nummers van het gevierde album. Uiteraard gaan de aanstekers, en tegenwoordig de smartphones, massaal de lucht in bij de uit volle borst meegezongen ballad Carie. En met Love Chaser komt er einde aan de memorabele avond die passend wordt afgesloten met een ingekorte refrein-versie van The Final Countdown. Nogmaals het dak eraf dus! Europe was geweldig, Utrecht heeft genoten. We tellen af tot het volgende bezoek.

8t4a7704-1

Setlist Europe

War Of Kings

 1. Hole In My Pocket
 2. The Second Day
 3. Praise You
 4. Nothin To Ya
 5. California
 6. Angels (With Broken Hearts)
 7. Days Of Rock ‘n Roll
 8. Childern Of The Mind
 9. Rainbow Bridge
 10. Vasastan
 11. Light It Up
 12. War Of Kings

The Final Countdown

 1. The Final Countdown
 2. Rock The Night
 3. Carrie
 4. Danger On The Track
 5. Ninja
 6. Cherokee
 7. Time Has Come
 8. Heart Of Stone
 9. On The Loose
 10. Love Chaser / The Final Countdown