×

Concert

29 december 2011

DeWolff Live in Paradiso

Geschreven door: Carl Puhl

Donderdag 16 december speelde het Nederlandse DeWolff in Paradiso. Dit optreden was het laatste van deze tournee en dat was te merken ook. De band had er overduidelijk zin in! Het werd een donderend daverend zinderend optreden. De zaal was uitverkocht en gevuld met publiek van velerlei pluimage; van jong tot oud en alles ertussenin. Het aantal jonge bezoekers was echt opvallend hoog; zou dat te maken hebben met de leeftijd van de bandleden?

In het voorprogramma speelde het Belgische Voodoo Boogie. Ik weet niet hoe dat zit met boogie, maar de band is in het geheel niet bang om te experimenteren. Drums met gitaar, drums met toetsen; het kwam sporadisch voor dat de hele band op het podium stond. Een vette bas zorgde samen met de drums voor een degelijke fundering. Door de hoge experminteerdrift neigde de band er echter wel naar om schijnbaar oeverloos te musiceren. Het publiek was dolenthousiast en ik sta dan ook alleen met mijn angst. Het gitaarspel van de zanger/gitarist kwam op mij wat vreemd over, maar paste goed bij de muziek. Een bijzonder optreden van een bijzondere band.

De drie jonge leeuwen die daarna het podium innamen zorgden voor een onvergetelijke avond. All the right moves! was wat er onmiddellijk door mijn hoofd schoot. De band is een geoliede machine en ieder lid musiceert op professioneel nivo. De dynamiek tijdens het optreden was hoog en werd doeltreffend gebracht. Hoewel de heftige gedeeltes vaak op elkaar leken hadden de rustige momenten allen hun eigen karakter. DeWolff bevalt mij live vele malen beter dan op CD. De experimenteerdrift van deze band heeft meer functionaliteit en tijdens de uitgesponnen muzikale momenten wordt de spanning minder vaak verloren. Hoewel twee van de drie bandleden vastgekluisterd zitten aan hun instrument is de bewegelijkheid er niet veel minder op. Drummer Luka van de Poel beukt erop los en toetsenist Robin Piso kan ook niet stil zitten, maar vooral gitarist Pablo van de Poel kan optimaal gebruik maken van de ruimte op het toneel. Met een veelvoud aan verschillende gitaren speelt hij de avond door al de sterren van de hemel. De band is overduidelijk in staat om op een professionele manier een live optreden te verzorgen. En het is zeer eenvoudig om te voorspellen dat ze alleen maar gaan groeien. De vraag is alleen hoe groot deze band worden kan.