×

Concert

07 juli 2019

Cowboy Junkies etaleert Doornroosje tot knusse huiskamer

Geschreven door: Leon Pouwels

Setlist

 1. All That Reckoning (Part 1)
 2. Sing Me a Song
 3. Wooden Stairs
 4. Southern Rain
 5. Sun Comes Up, It's Tuesday Morning
 6. Missing Children
 7. Mountain Stream
 8. The Things We Do To Each Other
 9. I Don't Get It
 10. Dreaming My Dreams With You
 11. Just Want to See
 12. Lay It Down
 13. Black Eyed Man
 14. Rake
 15. Shining Teeth
 16. Bea's Song
 17. Sweet Jane
 18. Those Final Feet
 19. Blue Moon
 20. Five Years
 21. Walking After Midnight

Het vanuit Toronto in Canada overgevlogen Cowboy Junkies geeft je dit jaar de mogelijkheid om in de zomer van 2019 tweemaal van hun intieme theatershow te laten genieten. Persoonlijk valt mijn keuze niet voor de stadse poptempel Paradiso in Amsterdam, welke qua locatie misschien wel beter geschikt is. Nee, deze belevenis moet ervaren worden in het Nijmeegse Doornroosje, die al een paar jaar naast het station het knusse donkere jeugdhonk gevoel weet vast te houden welke oh zo bepalend was op hun oude locatie. Ik zeg bewust theatershow, want ondanks dat er gekozen is voor concertzalen is de sfeer van deze rootsrockers dichter bij dat gevoel onder te brengen.

De definitieve doorbraak van de Canadezen kwam er met het adembenemende in de kerk opgenomen The Trinity Session, die nog een duwtje krijgt door het gebruik van Sweet Jane in de cultmovie Natural Born Killers. Na alweer jaren het hoge constante niveau vast te houden, wisten ze dit vorig jaar nogmaals te overtreffen met de grimmige, maar gedurfde topplaat All That Reckoning. Sensueel boegbeeld Margo Timmins is zichtbaar ouder en geleefder geworden, maar heeft nog steeds een magische uitstraling. Ondanks haar opvallende kleine postuur is Margo de blikvanger van deze sfeervolle avond. Met een stem die in de loop der jaren een stuk rauwer en donkerder, bijna nicotinebruin gekleurd klinkt, weet ze vanaf de eerste secondes de aandacht volledig op zich te richten. Op en top vrouw, gewapend met een kop thee in de hand, schikt ze tussen de nummers door de vaas met bloemen die naast haar op het podium staat. Als een op leeftijd rakende blues diva weet ze ook vanavond weer haar momenten te pakken.

Dat rauwe wordt nogmaals geaccentueerd door de aanwezigheid van gastmuzikant Jeff Bird. Hij voegt zoveel extra toe met zijn mondharmonica en slide gitaar. Nog steeds bestaat de band verder uit haar twee broers, Michael op gitaar en Peter achter het drumstel. Ook bassist Alan Anton is uiteraard van de partij. De verwachtingen vanavond zijn niet eens bijzonder groot, al wetende dat Cowboy Junkies live altijd garant staat voor indrukwekkende optredens. De sfeer is vanavond bijzonder ontspannen. Het concert is perfect opgebouwd in twee sets met een langere drinkpauze. In het eerste gedeelte staat het sterke recentelijke All That Reckoning centraal. Maar liefst zeven tracks worden er daarvan uitgevoerd. Het duistere karakter komt live een stuk minder bekoelend over. De intimiteit die vooral de frontvrouw over brengt, waant je in een huiskamerconcert. Al mag de grote zaal van Doornroosje een aardige huiskamer genoemd worden. Uiteraard speelt het mee dat er alleen maar stoelen opgesteld staan en Margot ontspannen zich over het podium voortbeweegt. In de rustmomenten verdwijnt ze naar de achtergrond om vervolgens op de gepaste momenten zelf op een stoel plaats te nemen. Ze stelt zich hierdoor gelijkwaardig met het publiek op.

Na de pauze staat de bekendere periode vanaf het doorbraakalbum The Trinity Session tot aan Miles from Our Home centraal. Verrassend genoeg is er niks gespeeld van de magistrale The Nomad Series (Renmin Park, Demons, Sing in My Meadow & The Wilderness). Vier gigantisch goed ontvangen albums worden vreemd genoeg totaal genegeerd. Wat we wel krijgen is een stevige aftrap met I Don’t Get It, waar Jeff Bird de mondharmonica heerlijk laat huilen. Een zwoele Dreaming My Dreams With You uitvoering wordt gevolgd door Just Want To See en het titelstuk van het zwaar onderschatte Lay It Down. Waarbij die laatste flink in de psychedelica gedoopt wordt, en live veel beter weet te overtuigen dan de albumversie. Met het drieluik Black Eyed Man, Townes van Zandt’s Rake en het nieuwe Shining Teeth laten ze de nostalgie van de unplugged sessies herbeleven. Vervolgens een adembenemende Bea’s Song, ook weer van Lay It Down. Waarbij steeds meer de vraag opkomt hoe het toch komt dat deze plaat niet groots opgepakt werd.

Maar het wachten is absoluut op Sweet Jane die in deze lang uitgerekte trance versie nog meer thuis hoort op de trippende Natural Born Killers soundtrack. Margo Timmins lijkt niet voor de eerste keer deze avond in extase te geraken. Wisten ze de Lou Reed klassieker voorheen al eigen te maken, nu durven ze deze ook nog tot aan het bot uit te kleden. Those Final Feet is in twintig jaar tijd ontwikkeld tot een soulvolle blueskraker, waarmee de zangeres laat horen dat ze met haar ouder rakende stem nog wel vooruit kan. Misschien niet de bekendste song van de avond, maar wel degene waarmee ze haar pensioenleeftijd voor een langere periode weet uit te stellen. Zo krachtig en puur heeft ze het hele optreden nog niet geklonken, en dat bij een vlekkeloos verlopen concert. Zegt wel weer eens wat voor een kwaliteiten deze vocalist in huis heeft. Het eerbetoon aan Elvis Presley, het alombekende Blue Moon is weer een van de publieksfavorieten welke uiteraard niet vergeten wordt. Wie ook niet vergeten wordt is David Bowie; zijn geest dwaalt nog steeds rond op de podia. Cowboy Junkies kunnen ook niet langs hem heen en eren hem met het prachtige Five Years. Verrassend wordt deze warme vrijdagavond in Nijmegen toepasselijk afgesloten met Walking After Midnight. Cowboy Junkies weten het weer te flikken!