×

Concert

21 juni 2010

Circus Kiss strijkt neer in Arnhem

De laatste 20 jaar was KISS ‘more a brand than a band’. De naam werd vooral gebruikt om allerlei prullaria aan fans te slijten, van broodtrommels en bekers tot doodskisten en zelfs auto’s. Hoewel de reünie met Ace Frehley en Peter Criss medio jaren negentig de kassa wereldwijd deed rinkelen, was het in artistiek opzicht armoede troef. Het Psycho Circus album was ronduit pover. Gene Simmons toerde nog jarenlang met de originele bezetting, maar verving uiteindelijk Frehley en Criss door gitarist Tommy Thayer en drummer Eric Singer. Vorig jaar verraste KISS vriend en vijand met Sonic Boom, de beste KISS plaat in 25 jaar en eindelijk een die klinkt als het vervolg op Love Gun (1977).

Op 18 juni hield de ‘Sonic Boom Over Europe’ tourkaravaan halt in Arnhem. Circa 11.000 fans waren afgereisd naar het Gelredome om de geschminkte heren aan het werk te zien. Als voorprogramma was de relatief onbekende Nederlandse band My Favorite Scar ingehuurd. Dat kwintet profiteerde van de goede geluidsinstallatie en zette een goede prestatie neer. Hun sterk door Alice in Chains beïnvloede muziek sloeg niet echt aan bij het KISS publiek, maar dat leek de band niet te deren. Steunend op een sterke ritmesectie presenteerde de band een reeks nummers van hun debuutalbum dat eerdaags zal verschijnen.

Om kwart over negen gingen de zaallichten voor de tweede keer uit en startte KISS hun 140 minuten durende set. De spectaculaire opening ging gepaard met veel vuurwerk en theater. Met een lift werden Simmons, Stanley en Thayer over het drumstel op het podium gezet. De show werd geopend met Modern Day Delilah van Sonic Boom. Van dat album werden nog twee andere nummers gespeeld, namelijk Say Yeah en I’m An Animal. De rest van de setlist was voor KISS ingewijden voorspelbaar. Al decennialang komen nummers als Cold Gin, Firehouse, Black Diamond, Detroit Rock City en Love Gun voorbij.

Hoewel de leden van de Kiss army zich al jaren ergeren aan de voorspelbare setlist, zeggen Simmons en Stanley in interviews steeds dat ze juist de nummers spelen die iedereen wil horen. Wellicht is het een idee dat KISS het concept van de Rolling Stones overneemt. Die speelden in stadions en arena’s het bekende materiaal en in kleine clubs juist die albumtracks die favoriet zijn bij de fans. KISS heeft een uitgebreid repertoire waaruit vele juweeltjes te plukken zijn. Een concert in Paradiso voor louter fanclubleden met nummers als Strange Ways, Ladies In Waiting, She, Sweet Pain, Take Me, Baby Driver, Almost Human, Charisma, Mr. Blackwell, Nowhere To Run of Silver Spoon zou menigeen in extase brengen.

Verrassingen waren er eigenlijk nauwelijks of het zou ‘Beth’ moeten zijn. Een nummer dat Peter Criss oorspronkelijk zong en nu werd gezongen door Eric Singer. Ook de Argent cover God Gave Rock n Roll To You II was een kleine surprise al zal menigeen zich hebben verbaasd over het gebrek aan bescheidenheid want tijdens de begeleidende beelden vergeleken de heren zich met o.a. The Beatles, Hendrix en Joplin.

Aan show ontbrak het in Arnhem in elk geval niet. Veel explosies, steekvlammen, een vliegende en bloed- en vuurspuwende Simmons, een vlucht van Stanley naar het midden van de zaal voor een versie van I Was Made For Lovin’ You, een drumsolo die eindigt met een bazookaschot, een gitaarsolo die eindigt met raketten, confettiregens, een overweldigende lichtshow en een immens videoscherm zodat iedereen het overal in de zaal goed kon volgen. Het geluid was na een paar nummers prima en het geluidsniveau m.u.v. de explosies acceptabel zodat alle ouders die hun kroost hadden meegenomen niet hoefde te vrezen voor de trommelvliezen van de kleintjes.

De samenstelling was het publiek was opmerkelijk: nauwelijks twintigers, veel veertigers en vijftigers en jonge kinderen. KISS trekt nog steeds hun oude fanschare naar concerten en die nemen hun kids mee. Vermoedelijk hebben die kids meteen hun eerste en laatste KISS show gezien want zowel Paul Stanley (58) als Gene Simmons (60) zijn inmiddels aardig op leeftijd. De kans is dus redelijk groot dat dit het laatste optreden van de band in Nederland was. Het werd een afscheid in stijl.

Setlist:

 1. Modern Day Delilah
 2. Cold Gin
 3. Let Me Go, Rock ‘N’ Roll
 4. Firehouse
 5. Say Yeah
 6. Deuce
 7. Crazy Crazy Nights
 8. Calling Dr. Love
 9. Shock Me
 10. I’m An Animal
 11. 100,000 Years
 12. I Love It Loud
 13. Love Gun
 14. Black Diamond
 15. Detroit Rock City

Toegiften

 1. Beth
 2. Forever / Lick It Up
 3. Shout It Out Loud
 4. I Was Made For Lovin’ You
 5. God Gave Rock ‘n’ Roll to You II
 6. Rock And Roll All Nite

Foto: Jacques Waltmann