×

Concert

26 augustus 2015

Beukend Gojira overweldigt overvol Patronaat

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

In een uitverkocht Patronaat maakte het Franse Gojira gisterenavond haar opwachting. Frankrijk is nou niet bepaald een typisch metalland, maar gelukkig is Gojira ook geen typische metalband… Hun unieke muziekstijl en verfrissende focus op de wereldwijde milieuproblematiek brengen ze graag met overtuiging over op het podium. Eco-metal.

Gojira heeft zich in de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze weten op te werken van obscure underdog tot populaire en toonaangevende death metalband. Vijf albums staan er inmiddels op hun naam en de band werkt momenteel hard aan een nieuw album dat hopelijk begin 2016 wordt uitgebracht.

Stampvol stond de grote zaal van het Patronaat en de show ving stipt om negen uur aan. Zowel de band als het massaal toegestroomde publiek hadden er duidelijk zin in. De walvisgeluiden van Ocean Planet verspreidden zich over de zaal waaruit een luid gejuich oplaaide en het duurde niet lang voordat de beuk er in ging. En hoe!

Het Patronaat werd een grote, dampende moshpit; van een afstandje leek de zaal wel een bak vol krioelende mieren. Het tempo lag hoog, evenals de muzikale lat die overigens moeiteloos werd overschreden. Er was geen ruimte voor praatjes tussendoor, wel voor tomeloze energie, een strakke performance en indrukwekkend ritmisch vernuft. Gojira is een liveband bij uitstek en het onomstotende bewijs daarvoor werd gisteren geleverd in Haarlem.

Opvallend was de drumsolo van Mario Duplantier halverwege de avond. Dat soort ‘acts’ horen toch niet meer thuis in een hedendaagse set? Het is nou niet zo dat je om de drumpartijen en pijnlijke skills van Duplantier heen kan: niet te missen die denderende trein. De drumsolo hadden ze wat mij betreft dan ook achterwege kunnen laten, alhoewel dit intermezzo het publiek wel een momentje gunde om op adem te komen.

We konden gelukkig snel verder met Toxic Carbage Island, afkomstig van het album The Way of All Flesh (2008). Aan het einde van de avond werd er volop gecrowdsurfd en moest de band zelfs het publiek verzoeken het iets rustiger aan te doen. De ‘men in black’ op het podium zorgden er gelukkig voor dat er niemand op het podium terecht kwam, maar als je middenin de zaal stond, was het af en toe moeilijk de Fransozen nog te zien met al die ronddobberende fans aan de horizon.

Op zeer professionele wijze zette de band een vette show neer. Het geluid, de lichteffecten, de uitvoering van de nummers: het klopte allemaal. Veel ruimte was er voor het album From Mars to Sirius uit 2005. Helaas geen nieuw werk waar de fans toch met smart op zitten te wachten. De toegift bleef uiteraard niet uit en tot grote vreugde van het publiek werd Oroborus ingezet. Retestrak spel bracht de fans in extase en na The Gift of Guilt was het helaas gedaan. Gojira veroverde Patronaat met een dikke setlist en een dito optreden. Reden genoeg voor de band om ons landje snel weer aan te doen en wat nieuw werk ten gehore te brengen.

Setlist:

 1. Ocean Planet
 2. The Axe
 3. The Heaviest Matter of the Universe
 4. Backbone
 5. Love / Remembrance
 6. L’Enfant Sauvage
 7. The Art of Dying
 8. Drum Solo
 9. Toxic Garbage Island
 10. Flying Whales
 11. Wisdom Comes
 12. Vacuity
 13. Oroborus
 14. World to Come
 15. The Gift of Guilt