×

Concert

02 mei 2012

Alabama Shakes overtuigt ook live volop

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Rough Trade

Het Amerikaanse Alabama Shakes, de grote revelatie van dit jaar, trad op in Bitterzoet, Amsterdam en overtuigde volop. Met de meesterlijke single Hold On als trekker maar de rest van de songs van het debuut Boys & Girls live al net zo ijzersterk.

Het concert was verrassend verplaats van 29 april naar 1 mei. In eerste instantie leek dat bedacht door het snelle uitverkopen van de zaal (Bitterzoet) maar daar werd niets aan veranderd, opvallend genoeg. Een grotere zaal en een beter geluid hadden de band meer recht gedaan. Desondanks maakte de band er een mooie avond van en wisten ze ondanks het moeilijke geluid volop te overtuigen. Natuurlijk heeft de band de geweldige tracks om dat ook te kunnen doen.

Als je als band een meesterlijke eerste single als Hold On reeds als derde song in je set speelt is dat over het algemeen, voor een nieuwe band, dodelijk. Verrassend dat Alabama Shakes daar toch voor koos en daar ook volledig mee wegkwam. Natuurlijk komt dat doordat juist ook songs als Be Mine, Heartbreaker, Hang Loose, Rose To The Sun en vooral ook On Your Way diezelfde opmerkelijke meesterlijkheid hebben. Opvallend was daarbij dat tijdens het concert juist bij het publiek de meeste reactie kwam op de fraaie ballads You Ain’t Alone en Boys & Girls, het fraaie titelnummer van het debuut. Maar juist ook bij die rustiger songs was het geluid in de zaal het beste. Als de band wat steviger speelde klonk het geluid stroperig en had de band duidelijk moeite de power die het in zich heeft op het publiek los te kunnen laten.

Toch was de set die de band speelde indrukwekkend. Je hoort in alle facetten dat deze band echt alles in zich heeft om de komende jaren uit te groeien tot een van de steunpilaren die we momenteel zo hard nodig hebben binnen de muziek. De mix van blues, soul en rock met zuidelijke Amerikaanse ondertoon gruist, rockt en swingt. De geweldige basis met bassist Zac Cockrell en drummer Steve Johnson en daar de gitaar van Heath Fogg nog eens overheen, is dan ook genadeloos. Ook mag de rol van gastmuzikant en geweldig toetsenman Ben Tanner niet onvermeld blijven. Zangeres/gitariste Brittany Howard steelt natuurlijk de show met ijzersterke zang en opvallend goed gitaarwerk, ook in de solo’s. Met een meesterlijke cover van Led Zeppelin’s How Many More Times werd het concert uiteindelijk ijzersterk beëindigd. Laat de band snel terugkomen en Paradiso platspelen.