×

Recensie

14 oktober 2020

Welcome To Creek Country

Geschreven door: Cis van Looy

Het gebeurt wel vaker dat beeldend kunstenaars hun eenzame bezigheden enigszins verlichten met muziek, in het geval van Erik Kriek is dat country en bovenal de typerende close harmony in bluegrass. De bekende illustrator en stripauteur uit Amsterdam maakte furore met Gutsman, een woordloze superhelden parodie. Kriek voelt zich naast het ambachtelijke aspect van de instrumentatie sterk aangetrokken tot de duistere, verhalende dramatiek in de countrymuziek. Dat inspireerde eerder tot In The Pines, een aan murder ballads gelinkte strip waarin een handvol van die grauwe verhalen in een stripvorm worden verwerkt, aangevuld met een door Jan Donkers aangeleverd essay over de plaats van de murder ballad in de traditionele Amerikaanse muziek. Op de bijgevoegde cd zingt Erik Kriek ondersteund door de Blue Grass Boogiemen die donkere verhalen.

Er zijn treffende gelijkenissen met meer uitgebreide projecten van illustere collega’s zoals William Stout’s Legends Of The Blues Heroes of Blues, Jazz & Country van Robert Crumb de  onvolprezen pionier van de underground comix beweging. Recent verscheen er van Kriek nog een markante striproman, De Balling , een zich in Ijsland afspelend viking-epos.

Met Welcome To Creek Country keert Kriek terug naar de muzikale erfenis van de overkant van de Oceaan met een eerbetoon aan zijn helden uit de country en bluegrass. In vijftig fraai getekende portretten met een beknopte biografische voorstelling komen persoonlijke favorieten aan bod. Van de tragische banjospeler Charlie Poole tot de Texaanse outlaw Steve Earle kan je vergapen aan de opmerkelijke illustraties.  Het betreft hier gezien de behandelde periode niet zelden al een tijdje overleden, iconische muzikanten en zangers. De onvermijdelijk Carter Family, Hank Williams, Jimmy Rodgers, Willie Nelson, Merle Haggard en uiteraard Johnny Cash worden hier treffend geportretteerd.

Gereputeerde Brothers,( Delmore Louvin, Stanley, Osborne) figureren naast Ola Belle Reed, Honky Tonk Queen, Loretta Lynn, Patsy Cline, Dolly Parton  terwijl ook de ‘jongere’ generatie met Gram Parsons, Emmylou Harris, Alison Krauss, Gillian Welch generatie even in de spots  geplaatst wordt. Na een zelfportret van de auteur toont de laatste illustratie The Blue Grass Boogiemen, die al bijna drie decennia hun high energy bluegrass verspreiden in de Lage Landen en ver daarbuiten.

Dat voortreffelijke combo stoffeert samen met zanger Tim Knoll de bijhorende soundtrack opgebouwd met fijne interpretaties van het werk van een deel van de passanten in het boek, Erik Kriek  laat zich daarbij niet onbetuigd in een doorleefd duet met Margot Merah & Sophie Janna van The Lasses. Een pretentieloos, verfrissend boekwerkje dat wellicht nog vervolgd wordt.