×

Recensie

25 december 2019

De Psychedelische Sixties

Geschreven door:

Samen met de heruitgave van Americana Outlaws werd een nieuw boekwerkje van Wiebren Rijkeboer voorgesteld. De auteur graaft uitvoerig in het rijke muzikale verleden van de jaren zestig. In de VS  welde in de rebelse jeugdcultuur een bloeiende muziekscène op. Een unieke periode waarin in het zog van de Britse invasie ongebreidelde experimenten met drugs naar nieuwe muzikale horizonten leiden. Dat manifesteert zich duidelijk in de pop- en jeugdcultuur, naast de reguliere populaire pop en rock doken in het garagerockcircuit talloze bands op. In de tweede helft van de  jaren zestig deint die muzikale golf vanuit het epicentrum van de hippie beweging, San Francisco  verder uit van LA naar New York en Boston en bereikt ook Texas en de staten in het Midden- Westen.

In afzonderlijke hoofdstukken komen zo’n 56 bands met een langspeler aanbod. Formaties als The Byrds en Buffaloo Springfield timmerden destijds al flink aan de weg evenals Love en The Association.  De getalenteerde producer van dat hitgroepje duikt eveneens op in projecten als  Saggittarius en The  Millennium.

Meestal selecteert Rijkeboer minder bekende folks met een obscuur meesterwerkje. The Seeds kende ik enkel via de tracks op de Nuggets verzamelaar uit de psychedelische periode. Hetzelfde geldt voor Count Five waarmee we in San Francisco belanden. Daarbij komen ook werkstukken van Moby Grape, Quicksilver Messenger Service en Country Joe & The Fish in het vizier.

In het hoofdstuk  New York /Boston trekken The Blues Magoos en The Left Banke mijn aandacht, de barokke popgroep scoorde met het magistrale Walk Away Renée nadien onnavolgbaar vereeuwigd door The Four Tops. Het is echter het overvloedig geïnstrumenteerde Left Bank Too dat hier ontleed wordt evenals Elephant Mountains, de derde langspeler van The Youngbloods met een nog prille  Jesse Colin Young.

The 13th Floor Elevators is de enige formatie die bij mij een belletje laat rinkelen in het Texaanse hoofdstuk. The Sacred Mushroom heb ik toevallig op een rommelmarkt op de kop getikt en de connectie van Todd Rundgren met Nazz is me evenmin ontgaan. Met het overgrote deel van die Amerikaanse bands  is het een eerste kennismaking en daar zal het wellicht niet bij blijven na het lezen van die enthousiaste stukken. Een geïnspireerd overzicht dat een handige leidraad vormt bij een zoektocht in de psychedelische rock.