Americana outlaws
Een tijdje geleden trok dit boek mijn aandacht, het lag in een boekencafé ter inzage, in Americana outlaws vond ik enkele ‘vergeten’ artiesten terug, zo’n 50 Amerikaanse singer-songwriters uit de jaren zeventig worden aan de hand van een cruciale langspeler onder de aandacht gebracht. Terug thuis dook ik meteen de platenkast in en ontdekte dat mijn collectie ruim de helft van die langspelers herbergt. Het boek heb ik daarna niet meer teruggevonden, gelukkig is er nu een heruitgave die via een gunstige wind in mijn brievenbus belandde.
Het boek ligt nu op mijn werktafel en het inspireert me om die vinylplaten op te zoeken en uit de hoes te halen, Fred Neil, Gene Clark, Barbara Keith en natuurlijk de oppertroubadours Townes van Zandt, Guy Clark en John Prine, Rodney Crowell Gram Parsons, de mannen van de Memphis soul Dan Penn en Don Fritts maar ook het mede door hen gelanceerde wonderkind Alex Chilton dat bij The Box Tops figureerde, Bobby Charles en de enige worp van Willis Alan Ramsey.
Wiebren Rijkeboer geeft een uiterst leerrijke rondleiding, van de koffiehuizen in New York en Boston langs de stranden van de Westkust naar de Texaanse prairies en de drassige kreken en stoffige back roads van het Diepe Zuiden, brengt hij iconische maar ook in de obscuriteit gebleven troubadours in herinnering in persoonlijke en boeiende beschouwingen. De Friese auteur is niet aan zijn proefstuk toe, naast bijdragen in gespecialiseerde Nederlandse muziekbladen en websites publiceerde hij een roman en novelle. Recent is De Psychedelische Sixties, een overzicht van Amerikaanse bands, uitgebracht, dat ga ik later bekijken.
De 204 pagina’s van Americana outlaws heb ik ondertussen met veel plezier nog eens zorgvuldig uitgeplozen, evenals de bijhorende handige afspeellijst van uitgeverij Kleine Uil, zo kan ik de missing links uit mijn collectie alsnog beluisteren. Een boekje dat als naslagwerk binnen handbereik op de schrijftafel blijft.