×

Artikel

17 november 2009

Zingend door het leven – Natascha Veldhorst

Geschreven door: Norbert Tebarts

Even iets heel anders: een boek! Want ja, hoewel je naar muziek vooral moet luisteren, soms is het toch ook erg leuk om erover te lezen. Dat geldt ook voor Zingend door het leven, het nieuwe boek van Natascha Veldhorst, over een historisch fenomeen dat uniek was voor ons kikkerlandje: het liedboek.

Nederland associëren met muziek, dat doen we op de één of andere manier niet zo snel. Nee, dan geven we de eer liever aan de Franse chanson, de Ierse folkzang of de Portugese fado. Toch was dat ooit anders, kende iedere Nederlander een vocaal gemak: dat begon in de Middeleeuwen, ging door in de 16e eeuw en kende een hoogtepunt in onze Gouden Eeuw… iedereen zong! Deze liederen werden gebundeld in liedboeken, zoals de auteur het noemt ‘vergelijkbaar met de walkmans en mp3-spelers van nu’.

Universitair docent muziek en literatuur Natascha Veldhorst aan de Radboud Universiteit Nijmegen is in die liedboeken gedoken en heeft hierover een uiterst interessant, vermakelijk en goed te lezen boek geschreven.

Een echte aanrader voor diegene die houdt van én geschiedenis én muziek. Het bulkt van de feiten, voorbeelden, anekdotes en verbanden. Hoe ging bijvoorbeeld de Kerk om met de invloed die de muziek had? Hoe zagen de liedboeken er uit? Wat stond er eigenlijk in? Wat zong de jeugd? Er wat waren de verschillen tussen arm en rijk?

Uit Zingend door het leven blijkt dat Nederland wel degelijk een land is van zang. Sterker nog, iedereen zong… van de wieg tot het graf. Die goede oude tijd…

Voor meer informatie:
Amsterdam University Press
ISBN 978 90 8964 146 5
184 pagina’s, paperback, 2009
Prijs: €29,50