×

Artikel

29 oktober 2015

Cocteau Twins

Waarom wij van Cocteau Twins houden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: 4AD

Van alle alternative bands waar wij in de jaren tachtig van hielden was het Schotse Cocteau Twins toch wel de meest speciale. De prachtige uitwaaierende gitaarpartijen van Robin Guthrie vermengd met de fascinerende baslijnen van Simon Raymonde en een immer intrigerende ritmebox maakten een sound die ondefinieerbaar was, onvergelijkbaar. Maar het was de hemelse stem van Liz Fraser die de band naar een volledig andere dimensie trok. Een stem zo bijzonder dat Cocteau Twins al gedurende hun bestaan (1979-1997) legendarisch waren.

Cocteau Twins klonk vanaf hun debuut Garlands al als super bijzondere band maar vanaf hun derde album Treasure als de volmaakte muzikale drie-eenheid. Een sound zo eigen en bijzonder dat het leek alsof Cocteau Twins vanuit een geheel eigen, wonderschone, wereld opereerde, wars van heersende stijlen en trends.

De komende weken zal Written in Music in het teken staan van Cocteau Twins. We hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om al hun muziek weer eens heel goed te beluisteren, recensies te schrijven en de geschiedenis van de band goed in kaart te brengen. Eeuwige dankbaarheid hebben wij voor Cocteau Twins bassist Simon Raymonde die ruim de tijd nam om met bijzondere verhalen vanuit de binnenkant een enorme diepte aan deze special te geven. Groot liefhebber van alles wat we doen met Written in Music wilde hij ons graag helpen hoewel hij, als eigenaar van het fantastische palenlabel Bella Union, vrijwel constant onderweg is. We zijn er nog beduusd van!

Discografie Cocteau Twins: