Artikel

25 juni 2019

Vijfendertigste editie voor Blues Peer

Geschreven door: Cis van Looy

Blues Peer blaast dit jaar vijfendertig kaarsjes uit, met Paul Carrack  die al eerder op het festival aantrad is de affiche compleet. Geen echt ronkende namen noch nieuwkomers uit het zwarte bluessegment dit jaar, een evolutie die zich al eerder aftekende maar dit jaar sterker dan ooit doorweegt.

kyla-brox

De relatief jong zangeres Kyla Brox die recent met Pain & Glory nog een verdienstelijk werkstuk afleverde is de uitzondering, Brox is overigens samen met Beth Heart , de enige frontlady die dit jaar op de affiche prijkt. We ontkomen niet aan herdenkingen en tributes. Het is 50 jaar geleden dat Woodstock plaatsvond en dat wordt vrijdagavond met de Woodstock’69 Revue herdacht. Neil Young viert dit jaar eveneens zijn 50-jarig bestaan als soloartiest, ome Neil komt niet persoonlijk maar een onderlegd kransje van Belgische gitaristen zorgt wellicht voor een gepast eerbetoon.

crb

Aan gitaristen is er overigens geen gebrek. Naast de potige bluesrock van Anthony Gomes brengt de getalenteerde Brit Matt Schofield een  inventieve fusie van jazz, blues en funk.  Kenny Wayne Shepherd debuteerde op zijn zestiende, vierentwintig jaar later is de blonde gitaargod uitgegroeid tot een meer eclestisch georiënteerde snarenvreter. Liefhebbers van southernrock komen met het Brotherhood project van de Black Crowes frontman Chris Robinson ongetwijfeld aan hun trekken evenals zijn broertje Rich omringd hij zich met een fijn muzikantencollectief waarin Neil Casal figureert, na het uitstekende Barefoot In The Head komen ze met een nieuw album aanzetten. Devon Allman en Duane Betts zetten de southern rocklijnen die hun beroemde vaders Gregg en Dickey met The Allman Brothers bedachten  verder uit en ze doen dat voortreffelijk, getuige hun passage op (Ge)Varenwinkel.

Daar overtuigde vorig jaar ook Malford Milligan met een revellerde set. De man uit Austin bevestigde zijn klasse, het ondertussen samen met het Nederlandse collectief Souther Aces uitgebrachte Life Will Humble You is integraal met broeierige, onversneden southernsoul opgebouwd. Het wordt zondagnamiddag ook uitkijken naar Tim Easton, de Amerikaanse troubadour is een  rondreizende storyteller die de traditie van Woody Guthrie, Dylan en…Robert Johnson verder zet met in de folkroots gewortelde, persoonlijke observaties.

Het getuigt van enig lef om The Blackbox Revelation zo hoog op de affiche te zetten maar het duo Jan Paternoster/Dries Van Dijck zal die verwijten van misplaatst chauvinisme ongetwijfeld wegwuiven met een spetterende set.

Blues Peer van 19 tot 21 juli, meer info op  http://bluesfestival.be/info/