×

Artikel

13 augustus 2019

Swing Wespelaar serveert drie dagen blues

Geschreven door: Cis van Looy

De trend dat gespecialiseerde festivals ‘ruimer’ programmeren is al een tijdje aan de gang. In  Belgenland laten de grote festivals het steeds meer afweten en wordt vooral de bluesmuziek stiefmoederlijk behandeld. Enkele middelgrote evenementen vormen de uitzondering. Dit weekend vindt in het dorpscentrum nabij Haacht de 32steeditie plaats van het driedaagse Swing.

Op vrijdagavond wordt het bluesfeest op gang getrokken door de band van Steven Toch, de zanger harmonicaspeler uit Mechelen herinneren we ons van  Fried Bourbon, hij kiest evenals Tim Ielegems zijn eigen weg. De laatste tijd wordt hij met zijn harmonica bij Tiny Legs Tim gesignaleerd of naast de  Ron Eldridge  in Wespelaar kan je hem nog eens met zijn eigen voortreffelijke combo bewonderen.

Lucky Peterson is een getalenteerd muzikant die als jonge snaak met zijn gitaarverrichtingen en  Hammond  machine met gereputeerde blueslui aan de slag ging. Ondertussen focust hij al enkele decennia op een eigen repertoire ingelleurd door blues, soul en jazzy tonen en voor de gelegenheid brengt hij naast zijn uitgebreide begeleidingsband zangeres Tamara Tramell mee.

De openingsavond wordt afgesloten door Tinsley Ellis. De gitarist uit Atlanta toont zich met zijn avontuurlijke mix van blues, soul en rock geworteld in de traditie uit het Zuiden een avontuurlijk gitaarslinger die na een periode bij The Heartfixers zo’n dertig jaar geleden voor het solopad koos. Ellis bracht na het integraal instrumentale Get It! enkele langspelers in eigen beheer uit. Na Red Clay Soul keerde hij terug naar de oude Alligatorstal. Het recente Winning Hand kwam weerom in samenwerking met orgelman en producer Kevin Mc Kendree tot stand in Nashville.

Op zaterdag er nog een uitgebreid vervolg  voorzien met de geëngageerde bluespreacher Watermelon Slim en de meesterlijke gitarist Bobby Radcliff die de West Side sound in Chicago ontdekte als adept van Magic Sam. Met zijn eigen, gevarieerde met een fikse dosis R&B en funk geïnjecteerde repertoire passeerde hij een enkele keer in België, dat is ondertussen dertig jaar geleden.

Eindelijk nog eens een zwarte gitaargod. Met een albumtitel als Blues Superman zijn de verwachtingen rond Jamiah Rogers, jonge twintiger die in de bluesclubs van Chicago furore maakt met  snijdende gitaarblues bijzonder hooggespannen.

De dochter van de legendarische Johnny Copeland, debuteerde  destijds nog in haar laatste tienerjaar met Turn The Heat Up! Ruim twintig jaar en zeven voortreffelijke langspelers verder   groeide Shemekia Copeland uit tot een absolute Blues Queen en  toont zich eenwaardig opvolgster van illustere bluessistas.

Zondag wordt het vooral uitkijken naar Kirk Fletcher , Kim Wilson engageerde hem bijThe Fabulous Thunderbirds maar de uit Californië afkomstige gitarist werkte zich met zijn soulvolle zang en soepele massieve snarenspel op tot een topper.

Whitney Shay is alsnog niet echt bekend maar daar komt na haar passage ongetwijfeld verandering in. De bleke zangeres uit San Diego graaft in van die lekker ouderwetse, door een blazerssectie aangedreven R&B, zo flamboyant als haar fel rode haardos. Op Woman Rules The World wordt ze geflankeerd door Gordon Beadle , de sensationele saxman uit Detroit, beter bekend als Sax Gordon. Het goede nieuws is dat hij in Wespelaar opnieuw van de partij is.

Als afsluiter werd Mud Morganfield gecontacteerd. De oudste zoon van Muddy Waters is ondertussen 65. Waters Jr  is een gitarist en zanger en zet op het podium de erfenis van de betreurde ‘Mannish Man’ verder met een in blues en soul gedrenkte set.

Swing Wespelaar vindt plaats op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18. Drankjes zijn te betalen, maar je komt er nog altijd gratis in. Info: http://www.swingwespelaar.be/