×

Artikel

19 mei 2016

Steve Vai wint SENA European Guitar Award

Geschreven door: WiM Redactie

De Amerikaanse gitaarheld Steve Vai is de winnaar van de Sena European Guitar Award 2016. De gitarist uit Los Angeles krijgt op zaterdag 9 juli de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt. De drievoudige Grammy Award-winnaar Vai is daarmee de opvolger van zijn landgenoten Walter Trout en Slash die de afgelopen 2 jaar de prestigieuze prijs kregen. Het is de eerste keer dat de ceremonie rondom de Sena European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden.

Vai past in het rijtje van gerenommeerde buitenlandse gitaarhelden die eerder deze prestigieuze prijs wonnen. Zo kregen Queen-gitarist Brian May (2011), Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en Guns ’n Roses-ster Slash (2014) eerder de SEGA. Ook landgenoten zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adrian Vandenberg, Leendert Haaksma en Danny Lademacher zijn in het bezit van deze internationale prijs.

De keuze voor Vai was volgens juryvoorzitter Jean-Paul Heck een gemakkelijke. “Steve Vai is de ultieme rockgitarist die samen met generatiegenoten zoals Eddie van Halen en Joe Satriani de gitaarwereld voorgoed veranderde. Hij debuteerde op 20 jarige leeftijd bij grootmeester Frank Zappa. Die noemde hem de beste gitarist waarmee hij ooit speelde. Daarna maakte deze New Yorker van origine furore bij o.a. Van Halen-zanger David Lee Roth, de Engelse supergroep Whitesnake en Ozzy Osbourne. Zijn periode bij de welbespraakte Roth leverde hem tal van bijnamen op zoals The Manic Mechanic en Seven String Sorcerer.

Als solo artiest toonde hij echter pas echt zijn veelzijdigheid. Zijn tweede soloalbum Passion and Warfare uit 1990 staat in de gitaarwereld te boek als een absolute klassieker. Het toeval wil dat een jubileumversie van dit album in juni zal worden uitgebracht. Steve Vai is zelf bijzonder gelukkig dat hij de Sena European Guitar Award dit jaar wint. “Het is voor mij een enorme eer dat ik de Sena European Guitar Award krijg. Het is een erkenning voor mijn muzikale contributies.Ik kijk er erg naar uit om bij de award-show aanwezig te zijn en een aantal songs met mijn eigen band te spelen. Daarnaast is het geweldig om in contact te komen met de broederschap van gitaristen in Nederland.”

Volgens Heck heeft Vai een goede band met Nederland. “In 2004 voerde Vai met het Metropole Orkest zijn stuk The Aching Hunger uit. In 2011 deed hij met het Noord Nederlands Orkest het programma Steve Vai Meets Stravinsky.” Het bestuur achter de SEGA is enorm blij met zijn komst. Bestuursvoorzitter Koert Ligtermoet: “Zijn erelijst is enorm lang. Niet voor niets plaatst het gerenommeerde Amerikaanse gitaarblad Guitar World Magazine hem onlangs nog op plek 10 in een opsomming van beste gitaristen aller tijden. Filmliefhebbers kennen hem wellicht ook uit de film Crossroads waarin hij de rol van Jack Butler, de gitarist van de duivel speelt. Kortom, we zijn vreselijk trots dat een absolute superster zoals Vai naar Bergen op Zoom komt om deze award in ontvangst te nemen.”

Volgens Heck zal Vai tijdens de award-show ook spelen met zijn eigen band. “Dat heeft hij toegezegd dus dat maakt het allemaal nog mooier.” Net als andere jaren zullen ook veel oud-winnaars bij de Sena European Guitar Award present zijn.  Ligtermoet: “Dat is een mooie traditie geworden. Elke voormalige winnaar voelt zich onderdeel van deze familie. Een ander belangrijk element van de award show is het verbinden en inspireren van jong gitaar talent met (inter)nationale topgitaristen.” De organisatie is ook blij met de nieuwe locatie. Ligtermoet: “We hebben uitgebreid gesproken met de directie van het Gebouw-T, de mensen van city-marketing en de wethouder cultuur. Hun enthousiasme voor deze prijs is groot.”

Hieronder de gitaarheld in actie: