×

Artikel

23 juni 2016

Ruige zomermaanden in het vooruitzicht

Geschreven door: Richard Verbrugge

Het jaar is pas halverwege, maar er is al zoveel gebeurd dat we er eigenlijk al een hele terugblik mee kunnen vullen. Dat doen we echter pas in december. Nu kijken we vooruit naar de zomerperiode en iets verder. Er staat namelijk veel moois op stapel.

Op 1 juli trapt Fates Warning af met hun nieuwe album Theories Of Flight. Na het misbaksel van Dream Theater eerder dit jaar, is Fates Warning misschien wel de meest constante progrock band van de laatste dertig jaar. Hun vorige album was prima en het nieuwe belooft opnieuw interessant te worden getuige het voorproefje From The Rooftops dat onlangs op internet werd gezet.

In augustus schotelt onze favoriete classic-rock band The Dead Daisies haar nieuwste album voor dat de veelzeggende titel Make Some Noise heeft meegekregen. De band maakt jaren zeventig en tachtig hardrock op aanstekelijke wijze. Zanger John Corabi heeft de perfecte strot voor het genre en met de komst van voormalig Whitesnake gitarist Doug Aldrich is de band er zeker niet zwakker op geworden.

Ook Blues Pills komt die maand met een nieuw album: Lady In Gold. Dat kondigden we al eerder op deze site aan, maar ditmaal kunnen we je ook een nummer laten horen.

Een tikkeltje harder, sneller en ruiger is het nieuwe album van Vicious Rumors. De band rondom gitarist Geoff Thorpe staat ook al jaren garant voor vette riffs, gillende vocalen en een beukende ritmesectie, kortom stevige heavy metal van de bovenste plank. Concussion Protocol is verplichte kost voor de liefhebbers.

Onze populaire oosterburen Rammstein speelden onlangs Pinkpop nog plat. Hun nieuwe album is nog steeds titelloos maar zal naar verluidt aan het eind van de zomer het daglicht zien. En ook Metallica komt na 8 jaar eindelijk met nieuw werk. Volgens Hetfield en Ulrich zit de band  in het laatste stadium van het mixproces waarna ze kunnen gaan denken over een albumtitel en distributiewijze. De band wil alles ditmaal in eigen hand houden en kan vermoedelijk kiezen uit tal van aanbiedingen van platenlabels. Eigenwijs als de heren zijn, wordt het wellicht iets compleet anders dan een reguliere plaat of CD. Hun maatjes van Testament -eigenlijk  al 25 jaar beter dan Metallica- zitten in dezelfde fase met Brotherhood of the Snake. Gitarist Eric Peterson verwacht dat de plaat in oktober verkrijgbaar zal zijn.

Opeth verliet na jaren het Roadrunner label en tekende bij Nuclear Blast. Aan het begin van de herfst moet het nieuwe album Sorceress verschijnen. Op internet zijn er wat fragmentjes van nummers te horen. Het klinkt weer wat steviger dan vorige albums, maar de proginvloeden zijn nog steeds prominent aanwezig. De Amerikaanse toernee start in september, dus rond die periode zal het album wel in de winkels liggen.

Naast bovengenoemde bands zijn er nog legio releases zoals die van Sabaton, Sodom, Delain, Insomnium, Soilwork, Vader en box sets van o.a. Dio en Meshuggah. Wie weet verrast Tool ons ook nog een keer op nieuw werk. Een blik op de concertagenda’s van de clubs laat zien dat er ook op de podia genoeg valt te beleven. Van klassieke bands als Saxon en Whitesnake tot avant garde artiesten als GodSpeed Black Emperor Voor iedereen die het heavy genre een warm hart toedraagt is er dus volop keuze.