×

Artikel

20 augustus 2013

Punkt 2013

Geschreven door: Henning Bolte

2+0+ 1= 3, Punkt-tijd. Steeds het eerste weekend in september vindt in het Zuidnoorse Kristiansand – georganiseerd door Jan Bang en Erik Honoré – het Punkt-Festival plaats. Het is inmiddels al de negende editie. Punkt is niet alleen een festival van premières maar vooral een festival waar nieuwe dingen gebeuren. Het gaat niet – zoals op veel andere festivals – om een goede reproductie van of jan_bang-300x200 op het bekende. Kern is de directe muzikale reactie op concerten in de live-remix door andere musici, hun improvisatorische heruitvinding door middel van live-electronika, akoestische en elektrische instrumenten en vocalen. Zo deden Brian Eno en Peter Schwalm bijvoorbeeld vorig jaar een remix van het optreden van Reggie Watts. Jan Bang, Erik Honoré, Eivind Aarset en Arve Henriksen deden een remix van het concert van de Engelse rockgroep Three Trapped Tigers (zie Written In Music). Spiegeling dus en grensoverschrijding inbegrepen, onvermijdelijk. Luisteren en perceptie manifesteren zich in heruitvinding en hercreatie. Punkt is in deze zin en met deze opzet inmiddels in diverse Europese landen waaronder Engeland, Estland, Duitsland en Italië te zien geweest. Nederland moet zijn beurt nog krijgen/nemen.

ErikHonore-300x300

In flux

In flux, vloeibaarheid. Vloeibaarheid van de muziek, vloeibaarheid van de overgang van ‘origineel’ naar bewerking, vloeibaarheid in de overgang van perceptie naar productie. Niet langer geheimzinnige knutselaarij in de studio maar alles live, ambulant, ex tempore, a l’improviste. En dat, uiteraard qualitate qua genre-overstijgend. Alles wat ooit achter gesloten studiodeuren plaatsvond, wordt nu naar het podium gehaald, terstond en publique uitgevoerd. Tijdens Punkt geen aaneenrijging van acts volgens het der-Nächste-bitte-principe waarin de bezoeker zich kan onderdompelen en zijn eigen rijm erop moet maken. Punkt is to the point (herschepping van de live-remix) en continu (musici keren in andere samenhangen terug) waarmee Punkt nieuwe samenhang(en) schept. Na de vorig jaar door Brian Eno gecurateerde editie dit jaar weer een editie in handen van de grondleggers van Punkt, Jan Bang en Erik Honoré.

Hier

Ook al heeft het volle Punkt Nederlandse podia voorlopig nog niet bereikt, gebeurt er wel íets hier. Jan Bang zal dit najaar elektronisch zijn opwachting in verschillende contexten maken – optredens om naar uit te kijken. Onlangs speelde hij nog in duo met Jason Moran (Molde) (zie mijn verslag HIER en het verslag van John Kelman HIER) en met Tigran Hamasyan (Antwerpen), allebei pianisten. 19 september a.s. zal Bang in het kader van pianolab.Amsterdam+ in het Amsterdamse Bimhuis met pianist Stevko Busch en anderen te zien zijn. Tijdens Novembermusic zal hij zich bij het Zapp String Quartet voegen.

Premières en meer

Op Punkt dit jaar vier premières. Jan Bang als Arve Henriksen zullen de eerste dag hun nieuwe album ten doop houden (release-concert). Van Jan Bang verschijnt op Jazzland het album Narratives From The Subtropics en Henriksen brengt bij Rune Grammofon Places Of Worship uit ((bespreking binnenkort). Zij zullen met Erik Honoré, Eivind Aarset, Ingar Zach en Stian Westerhus spelen . De live Remix ervan zal door Vladislav Delay gedaan worden. De twee andere première zijn het optreden van het nieuwe trio van Stephan Mathieu/David Sylvian/Christian Fennesz, The Kilowatt Hour en een nieuw duo van Nils Petter Molvær en Moritz von Oswald.

kwhr_700h
En er is meer wat een reis waard is: te zien zullen zijn de Zweedse Mariam The Believer (Mariam Wallentin, de vrouwelijke helft van Wildbirds &Peacedrum) van wie ook een nieuw album aankomt (Blood Donation) en de Ethiopische vocaliste Eténesh Wassié met gitarist Mathieu Sourisseau. Jan Bang treedt in duo met Tigran Hamasyan op, Eivind Aarset brengt zijn Dream Logic (zie Written In Music HIER en HIER) en the one and only one Bugge Wesseltoft zal acte de presence geven. Onder de remixers zijn: Sidsel Endresen, Vladislav Delay, Mathias Eick, Ivar Grydeland, Audun Kleive en de Noorse componisten Maja Ratkje en Rolf Wallin. Zowel Molvær als Wallin zullen trouwens ook op Novembermusic in Den Bosch vertegenwoordigd zijn.

Dichtbij

Kristiansand ligt minder ver weg dan menigeen denkt. Er is een uitstekende, snelle vliegverbinding vanuit Nederland naar Kristiansand (even snel als naar Berlijn). En als alternatief is er nog de snelle boot vanuit het Deense Hirtshals in 3 uur 15 minuten over het Skakerrak naar Kristiansand.

Postscriptum

Opvallend dat op Nederlandse jazz-websites geen recensies van albums van NP Molvær of Stian Westerhus te vinden zijn. Op Belgische websites ziet het heel anders eruit. Nederlandse websites bieden alleen een paar concertbesprekingen. Van Christian Fennesz zijn nog wel album-besprekingen op Nederlandse pop-sites (als kindamuzik) te vinden terwijl Stian Westerhus ook daar volstrekt onbekend schijnt te zijn. Ook toen in 1997 Molværs baanbrekend album Khmer verscheen, bleef het in Nederland langer dan twee jaar lang opvallend still.

Discografie

Jan Bang – Narratives From The Subtropics. Jazzland. AUDIo Sinking Ship
Jan Bang/Eric Honoré – Uncommon Deitites. Samadhisound. Bespreking Written In Music
Arve Henriksen – Soldification. Rune Grammofon. Bespreking Written In Music
Arve Henriksen – Places Of Worship. Rune Grammofon. AUDIO Saraswati
Mariam The Believer – Blood Donation. VIDEO
Stephan Mathieu – Wandermüde. Samadhisound
David Sylvian – Do You Know Me Now/Where Is Your Gravity. Samadhisound
David Sylvian & Samadhisound – Amplified Gesture. Samadhisound

Poster-design by Nina Birkeland