×

Artikel

01 september 2012

Prisma: Punktfestival 2012 (6 – 8 september) Kristiansand (NO)

Geschreven door: Henning Bolte

Het Punktfestival van Kristiansand aan de Zuid-Noorse kust is een verhaal apart. Het is geen festival met een – wel of niet wel overwogen – opeenhoping van bands. Nee, de muziek van iedere groep die daar speelt, wordt al terwijl ze gaande is, door andere musici (in een andere ruimte) ter hand genomen en direct aan- sluitend als live-remix met het publiek daarbij be- werkt. Het publiek begeeft zich na het optreden van een groep naar de zogenaamde alpha-ruimte waar de andere groep musici of een individuele musicus klaar staan om met de parallel beluisterde klanken van de eerdere groep live aan de gang te gaan en met daaruit gekozen (onder)delen iets nieuws te creëren. Live-elektronica en improvisatie gaan daarbij samen met akoestische elementen. De selecties, verbindingen en bewerkingen kunnen daarbij alle denkbare kanten opgaan. De input voor remixes was in de edities tot nu toe uiterst divers, van hele koren/koorwerken naar singer-songwriters, metal, vrije improvisatie, jazz en folk-music.

De studiotechnologie wordt hier ambulant en verplaatst zich naar het podium waar in Echtzeit nieuwe creaties ontstaan. Elektronische middelen worden hierdoor niet alleen “onzichtbaar” in de klankcreatie gebracht – zoals in studioproducties – maar ze worden interactioneel als “zichtbare’ muzikale elementen gebruikt, ze worden improvisatie-instrumenten.

yAiL_aUhoXaqyk_oD5ch1AMWs2RdL0TDldWP9ywuqrrgBedacht werd het Punkt-concept door twee musici/ producers Jan Bang en Erik Honoré uit Kristiansand. Beiden hebben in een lange reeks album-producties voor musici/groepen uit verschillende genres op hun naam staan. Beiden hebben zelf een aantal invloed- rijke albums als musici gemaakt.

Een dergelijke ambulante modus operandi mani- festeert zich in een paar albums van de afgelopen jaren zoals Carthography van Arve Henriksen, Manafon en Died In The Wool van David Sylvian, … And Poppies From Kandahar van Jan Bang, Last night the moon came dropping its clothes in the street van Jon Hassell. Het nieuwste voorbeeld is het net verschenen opus Uncommon Deities van Jan Bang met Sidsel Endresen, Arve Henriksen en David Sylvian.

Brian-Eno-247x300Iedere festival-editie kent een curator(ium) die/dat voor de keuze van de musici/groepen tekent. Vorig jaar was dat David Sylvian (zie het festivalbericht van John Kelman in All About Jazz), het jaar daarvoor Bang en Honoré zelf (zie het festivalbericht van Henning Bolte op Gallery of Tones), dit jaar is het Brian Eno. Het programma van Punkt 2012 hier in compact overzicht. Het geheel vindt plaats in het schitterende nieuwe Kilden Teater. Vanuit Nederland is Kristiansand makkelijk (en snel) per vliegtuig te bereiken.

Kristiansand-kilden-740100

donderdag

  • S.C.U.M (UK) – Marconi Union (UK)
  • Three Trapped Tigers (UK) – Jan Bang/Erik Honoré/Arve Henriksen/Eivind Aarset (N)
  • Reggie Watts (US) – Brian Eno (UK)

vrijdag

  • Cyclobe (Stephen Thrower/Ossian Brown) (UK) – tba
  • Ebe Oke (US) – Peter Schwalm (D)
  • Múm – Vladislav Delay (FI)

middagconcert: Weekend Guitar Trio (EE)

zaterdag

  • Ben Frost (AUS/ICE) – Peter Schwalm (D)
  • Owen Pallett (CAN)- Jan Bang/Erik Honoré/Arve Henriksen/Eivind Aarset (N)
  • Guimba Kouyaté (MALI) – Matt Calvert (UK)

middagconcert: Greta Aagre/Erik Honoré/Bjørn Charles Dreyer/Snorre Kiil Saga/Arve Henriksen (N)

TellUs_1101_390_largeTellUs_1101_390_large