×

Artikel

16 april 2012

Office Sounds – live muziek op kantoor 1

Geschreven door: Henning Bolte

De werkweek is weer begonnen …

Bij trompettist Mathias Eick krijg je de indruk dat hij muziek overal brengt, overal vindt en overal uit- probeert. Een grote hoeveel dingen in de gaten en onder controle houdend is hij steeds volledig gecentreerd en gericht bezig. Bij Jaga Jazzist wisselt hij voortdurend van instrument (van contrabas naar toetsen naar percussie naar trompet) en bij zijn nieuwste eigen groep met twee drummers stuurt en leidt hij niet alleen de band maar controleert en regelt hij ook nog de elektronica af. Ondertussen krijg je een van de gloeiendste en meest meeslepende trompetklanken van dit moment te horen.

Relocatie en perspectiefwisseling

Voor hem lijkt het helemaal geen punt als hij ineens in de wachtruimte van een arts, een kantoor of bij een bushalte moet spelen. Hij was dan ook één van de eersten die zich op de werkvloer van een kantoor begaf om daar tijdens kantooruren met zijn huidige groep een concert te geven. Het is weer een andere nieuwe vorm om muziek (in verschillende soorten en maten) bij mensen in hun omgeving te brengen, in dit geval hun dagelijkse werkomgeving. Een manier waarbij mensen midden in hun kantooromgeving, in het kantoor- landschap ineens musici aan het werk zien. Geen bühne maar gewoon op de werkvloer. En dat ziet er dan zo uit:

Een kleine indruk van het gebeuren, van de beleving door de kantoormensen en de musici kan zo’n video misschien wel geven.

Vloeibaarder contextueel kader

Buiten beeld blijft wel de voorbereiding en organisatie van deze vorm van spelen. Men moet bedrijven vinden die voor zoiets voelen, er iets in zien. Men moet bekijken waar en hoe op de locatie gespeeld en geluisterd kan worden en men moet de daarbij passende musici vinden (die dat kunnen en willen). De hele weg er naar toe breng al een hoop beweging in zien, horen en denken. Bij iedere gelegenheid weer anders. Geen lunchpauze-concert zoals vroeger (toen dat nog mogelijk en gebruikelijk was) maar een nieuw, vloeibaarder contextueel kader. Bedacht en georganiseerd werd deze inmiddels succesvol draaiende serie LIVE AT THE OFFICE door het Noorse Muziekinformatiecentrum dat o.a. hiermee zijn taak tracht te vervullen. De speelbeurten worden ook nog door de Noorse Radio uitgezonden!

Ab Baars during office hours

Het beeld verschilt uiteraard per keer, omgeving en betrokken mensen. En het soort klanken, aanpak, voortbrengen van klanken, de uitvoering op de kantorale werkvloer. De Noorse slagwerker Paal Nilssen-Love is een ferme improvisator en weet van wanten. Als regelmatige speelpartner van musici als Peter Brötzmann, Mats Gustafsson, The Ex en dergelijke is hij gestaald. En deze power-drummer dan op de Noorse werkvloer met de Hollandse Ab Baars en de Chicagoaan Ken Vandermark aan het werk … hier:

Als dat niets is …

Hout snijden, zintuigen aanscherpen

En hoe zou het zijn iets dergelijks op het hoofdkantoor van TomTom in Amsterdam mee te maken of bij een havenbedrijf in Rotterdam? Maar misschien zou daar iemand als singer-songwriter Jenny Hval hout snijden of zintuigen en gedachten herijken, aanscherpen. Misschien een goede ook voor het kantoor van ProRail.

Over hout snijden gesproken – het is heus niet zo dat deze vorm slechts voor hypermoderne designkantoren geschikt zou zijn. Het kan best wat knoestig-knusser er aan toe gaan, getuige deze onstuitbaar swingende kanaries:

Iedere keer gaat men dus anders weer aan het werk en terug in zijn omgeving. De clou daarbij is het of de verrassingsmoment(en) van de anders dan anders en andere muziek.

Wordt vervolgd…

Discografie (selectief)

  • Ab Baars/Ken Vandermark/Paal Nilssen-Love – Cement
  • Christianssand Swing Ensemble – Christianssand Swing Ensemble
  • Mathias Eick – Skala. ECM
  • Terry Ex/Paal Nilssen-Love – Hurgu
  • Jenny Hval – Viscera. Rune
  • Jaga Jazzist – One-Armed Bandit
  • Lean Left – The Ex Guitars meet Paal Nilssen-Love/Ken Vandermark Duo. Vol.1, Vol. 2