×

Artikel

01 juni 2016

Niechęć nieuwe ster aan eigentijds jazz firmament

Geschreven door: Richard Verbrugge

Het jazzgenre is al jarenlang een olievlek die zich steeds verder uitspreidt en nieuwe terreinen in beslag neemt. Progressieve bands als Gogo Penguin, Plaistow en Dawn of Midi moderniseerden de afgelopen jaren een genre waarvan de grondleggers als decennia lang onder de zoden liggen. De laatste jaren was het vooral de Britse jazzscene  die de grenzen verlegden. Aan dat rijtje kan nu ook het Poolse gezelschap Niechęć worden toegevoegd.

Niechęć’s debuut album, het onuitspreekbare Śmierć w miękkim futerku werd in 2012 uitgebracht en begroet met lovende reacties uit zowel de jazz als alternatieve scene. De band wordt gekenmerkt door een eigentijdse en tegendraadse wijze van componeren. Onlangs verscheen het derde album van de band nadat het tweede in de prullenbak was verdwenen. De langspeler heet simpelweg Niechęć en bevat 8 nummers die je op Bandcamp kunt beluisteren.

De band bestaat uit 5 leden: saxofonist Maciej Zwierzchowski, pianist Tomasz Wielechowski, gitarist Rafał Błaszczak, bassist Maciej Szczepański en drummer Michał Kaczorek. Hun muziek is buitengewoon lastig in woorden te vatten en laat zich wellicht enigszins beschrijven als een curieuze mix van donkere, experimentele jazz met progressieve, geïmproviseerde rockelementen doorspekt met atmosferische passages zoals je die in sommige films aantreft. Volgens een recensent in Polen heeft de muziek een Kandinsky effect (Russisch-Franse kunstschilder, red). Wat we ons hierbij voor moeten stellen mag Joost weten. Daarom kun je natuurlijk het best zelf even luisteren.

En voor de liefhebbers nog een nummertje van het debuut: