×

Artikel

28 april 2019

Moulin Blues Festival in Ospel

Geschreven door: Cis van Looy

Het eerste weekend van mei vindt in het Limburgse Ospel het Moulin Blues Festival plaats. Na ruim drie decennia blijft de opzet eerder kleinschalig maar onveranderlijke verbonden met een genereuze affiche voor de liefhebber van blues en verwante rootsmuziek.

mikezito

Vrijdagavond staan veteraan Joe Louis Walker en Zac Harmon geprogrammeerd, naast die flamboyante zwarte blueslui is er plaats voor een blanke vrouw. In het geval van Sue Foley zelfs een behoorlijk bleke, maar dat geldt geenszins voor de snaarverrichtingen van de roodharige Canadese die beginjaren negentig onderdak vindt in de blues scène van Austin en vanaf Young Girl Blues een gevarieerd muzikaal parcours bewandelt. Foley’s markante stemtimbre situeert zich ergens tussen Bonnie Raitt en de iconische vrouwelijke pioniers Bessie Smith en Memphis Minnie.  Ze trekt de productieve lijn van de jaren negentig verder door met een repertoire dat tussen akoestisch en elektrisch versterkt gitaarwerk pendelt. Na de samenwerking met Deborah Coleman en Alexandra  Potvin vormt ze een duo met Peter Karp. Recent is ze met haar roze Paisley Telecaster terug op het solopad. Ongetwijfeld zal ‘The Ice Queen’ de tent met haar flamboyante snarenspinsels en zang weten te verwarmen. Foley is overigens niet de enige dame op de affiche, naast bluessista Samantha Martin, die imponeert met in gospel gedipte southern soul op smaak gebracht met een portie delta sugar, vinden we op zaterdag de onvolprezen Tami Neilson terug.

Bluesfans worden verwend met de slide- en harmonicacapriolen van Studebaker John die geflankeerd wordt door The Hawks terwijl Mike Zito voor solide bluesrock tekent. Bij The Blues Gigants figureert de gitaartandem Nick Schnebelen/Albert Castiglia, samen met de superieure, geroutineerde ritmetandem Jimi Bott / Willie J.Campbell die zondag ook in hun nieuwe project met Brian Templeton (Radio Kings) en orgelvirtuoos Anthony Geraci,The Proven Ones aantreden, ondersteunen de afsluiter, de Texaanse bluesman en Mannish Boy Sugaray Rayford.

Voordien valt er nog meer te beleven op de twee podia, naast The Weight Band, die vanuit persoonlijke betrokkenheid en engagement de traditie van The Band verder zet, moeten we zeker Eric Lindell vermelden. De funky rootsrocker uit Californië opereert vanuit New Orleans, de combinatie van een soulvolle strot en een funky repertoire zorgde in het verleden al voor memorabele passages in Ospel en andere festivalpodia. Lindell is nu helemaal terug met Revolution In Your Heart.  Moulin Blues op 4 en 5 mei  in Ospel. De volledige affiche en praktische info vind je op http://www.moulinblues.nl/ https://writteninmusic.com/roots/tami-neilson-sassafrass/