×

Artikel

08 november 2018

Le Guess Who? 2018: de Written in Music mix – deel 3

Geschreven door: Edwin Hofman

le-guess-whoVan 8 tot en met 11 november staat Utrecht weer in het teken van het inmiddels internationaal befaamde festival Le Guess Who? Het festival is alweer aan zijn twaalfde editie toe. Written in Music zal verslag doen en geeft in de dagen voorafgaand aan het festival in drie vooruitblikken alvast een aantal tips. Vandaag het derde deel.

Le Guess Who? biedt ook dit jaar weer een ongeëvenaarde variatie aan muziekstijlen en uitdagende muzikanten. Hierbij een kleine selectie waar je op zich al een inspirerend festival van zou kunnen maken.

Sons of Kemet XL

De Engelse jazz/crossoverheld en saxofonist Shabaka Hutchings, eveneens curator van Le Guess Who? 2018, betreedt zelf ook enkele malen het podium, onder meer met Sons of Kemet XL, een grotere versie van zijn boeiende kwartet (door de inzet van extra drummers). Het dit jaar op Impulse verschenen album Your Queen Is A Reptile is een eerbetoon aan zwarte vrouwelijke rolmodellen en heldinnen en tegelijkertijd een veroordeling van nationalisme, ongelijkheid, racisme en de monarchie. In feite creëert Hutchings op het album zijn eigen royal family.

Gigi Masin

Er is dit jaar meer dan genoeg rustieke grandeur te vinden op Le Guess Who? Devendra Banhart, een van de curatoren van dit jaar, draagt bijvoorbeeld Gigi Masin aan, de Italiaanse ambientmuzikant die al sinds de jaren zeventig actief is. Masin brak in 1986 op bescheiden schaal door met het album Wind en maakte nadien ook deel uit van Gaussian Curve, een groep die nogal eens werd gesampled. Ook Björk deed ooit een greep in Masins muziek. Het Nederlandse label Music from Memory bracht een aantal jaar geleden de compilatie Talk To The Sea uit. Dit jaar verscheen Kite, de nieuwe plaat van Gigi Masin. Zijn helende en zuiverende ambientmuziek, vaak voornamelijk bestaande uit keyboards en piano, lijkt anno 2018 relevanter en noodzakelijker dan ooit.

Bliss Signal

Bliss Signal is een project van grime producer Jack Adams (Mumdance) en black metal en electronic muzikant James Kelly (WIFE). Hun debuut is net uit; een zinderend geheel dat zonder aan spanning en sensatie in te leveren, toch mooi in balans wordt gehouden. Zelf gaan luisteren is het devies, want de even mooie als overdonderende muziek van het tweetal laat zich niet gemakkelijk in woorden vangen.

Richard Fearless

Richard Fearless maakte naam als dj en brein achter Death In Vegas, een band die de afgelopen twintig jaar punk en postpunk koppelde aan donkere elektronica en rudimentaire beats. Zijn vaak sleazy mix bleek een inspirerend landschap voor vocalisten als Jim Reid (Jesus & Mary Chain), Bobby Gillespie (Primal Scream) en Iggy Pop. Hoewel Richard Fearless wellicht minder grensverleggend of geestverruimend is dan het merendeel van de artiesten op Le Guess Who?, hoort hij met zijn kruisbestuiving van alternatieve rock en donkere dance zeker thuis op het festival.

Howie Lee

Howie Lee is een van de interessantste krachten binnen de Aziatische underground. Geïnspireerd door free jazz koppelt hij oude instrumenten, Chinese folk, elektronica, soundscapes en industrial aan elkaar in bijzonder prikkelende tracks. Niet alleen de muziek is boeiend, ook het artwork en de video’s van Lee zijn spannend en intrigerend. Een lust voor oor en oog, derhalve.

The Heliocentrics

The Heliocentrics uit Londen werden te elfder ure aan de line-up toegevoegd, als vervanging van Georgia Anne Maldrow. De band brengt veelal instrumentale tracks die zich niet in één genre-aanduiding laten vangen maar denk aan jazz, hiphop, psychedelica en funk. De band brak in 2007 door met een album op het aan hiphoplabel Stones Throw gelieerde Now-Again en werkte twee jaar later succesvol samen met Mulatu Astatke. De score die de band maakte voor de film The Sunshine Makers, over de Amerikaanse drugs-/tegencultuur van de jaren zestig, laat eens te meer horen hoe breed georiënteerd The Heliocentrics zijn. Dat zal live ook zeker spannend gaan worden.