×

Artikel

02 september 2013

Klanklocatie Vigeland Mausoleum

Geschreven door: Henning Bolte

Het Vigeland Mausoleum in Oslo is een in veel opzichten opzienbarende locatie: de schaars verlichte ruimte is bedekt met fresco’s en heeft een constante temperatuur van vijf graden om de fresco’s in goede conditie te houden. Je moet buigen om de ruimte betreden en als je je stem laat klinken, krijg je een machtige echo. De ruimte heeft een reverb van bijna 20 seconden. Het ligt voor de hand van deze eigenschappen bij de uitvoering van muziek gebruik te maken. Zo zijn er dan ook een hele reeks geluidsopnamen gemaakt, waaronder recent van vocaliste Diamanda Galas en van gitarist extraordinaire Stian Westerhus. Op de concertzender de volgende maanden een reeks met muziek die in het mausoleum is opgenomen.

SPUNKvertikalt Eerste uitzending op 8 september, 17:00-18:00 (daarna on demand) met de Nieuwe Muziek groep Spunk (Maja Solveig Kjelstrup Ratkje –voice, various, electronics, Hild Sofie Tafjord – French horn, electronics, Lene Grenager – cello, Kristin Andersen – trompet, recorder) en het eerste concert van twaalf van Das Wohltemperierte Spunk.

Das Wohltemperierte Spunk is een reeks van 12 concerten verdeeld over de twaalf tonen van het getempereerde systeem, over 12 jaren en 12 locaties in Oslo. Het eerste concert vond plaats op 20.01.2001 om 20:01, het tweede …. enz.. Het eerste concert werd in het mausoleum gespeeld en live opgenomen.

Als tweede in de eerste aflevering een paar van de machtige stukken van gitarrero Stian Westerhus. Westerhus is de meest geavanceerde gitarist van dit moment. Zijn laatste solo-album werd hier opgenomen (zie bespreking The Matriarch And The Wrong Kind Of Flowers op Written In Music). Westerhus is samen met de groep Supersilent (Arve Henriksen, Ståle Storløkken, Helge Sten) tijdens het Tilburgse Incubate te zien: 16 september, Paradox.

STIAN1Deel 2 van de Vigeland-serie op 13 oktober op de concertzender met opnamen van de groep Huntsville en wederom van Stian Westerhus.

Video

Video