×

Artikel

10 mei 2023

In de gaten blijven houden: Dikke Dennis & De Røckers

Dikke Dennis & De Rockers_

Drie 7 inch singles zijn ze nu onderweg, Dikke Dennis & De Røckers. Drie singles met heftige, goudeerlijke oerpunk. Dennis kennen we natuurlijk nog van Peter Pan Speedrock waarmee hij als mascotte regelmatig het podium deelde. In 2002 leverde hij samen met diezelfde Eindhovense powerrockers én The Spades de ep Schoppen Aas af. Dan De Røckers: Guidø op gitaar, Siccø op bas en achter de drumkit Tøny, allen eveneens onstuimig actief als del-Toros. Met zijn vieren houden ze de oude punkspirit levend, maar dan wel altijd loeistrak en vet klinkend.

In 2020 liet het kwartet de eerste single los: Pre historisch beest / Geen reet te doen. ‘Ik ben niet meer van deze tijd’, horen we op deze track. De denderende, pakkende betonpunk die hierna langskomt relativeert die boodschap direct. Op de B-kant van de single speelt de band een cover, iets wat Dikke Dennis & De Røckers hierna, bij de volgende singles, in ere zullen houden. De Nederlandstalige versie van Ain’t Nothing to Do, een van de bekendere tracks van Clevelands oerpunkers Dead Boys (uit 1977) klopt helemaal. Ook gezien het feit dat 2020 natuurlijk een coronajaar was.

Rot toch op man! / Over de rand was in 2022 de terugkeer van Dikke Dennis & De Røckers aan het vinylfront. Een lekkere, effectvolle en knauwende gitaar opent en sluit deze jachtige track. Het leven is meer dan alleen werken, vooral als je geboren bent voor de rock-‘n-roll. ‘Sodemieter op!’. Op de B-kant, en dat is echt een mooie bonus – een cover van Over the Edge van Wipers, die undergroundklassieker uit 1983. De instrumentale basis alleen al, die het potentieel van De Røckers goed naar voren brengt, is voldoende voor een geslaagde cover.

En inmiddels is er single nummer 3: Nee heb je / Chocomel. Ook dit is weer onontkoombare rocktrein. Vermeldenswaardig zijn het koortje, de solo én de amusante, ‘amoureuze’, avonturen van Dennis. ‘Ik zeg ja, maar ik denk nee’. Op de flip side een cover van de Nederlandse Outlawz: Chocomel. Heftig en nu al ongetwijfeld een livefavoriet, met een hoofdknik naar – weer een puike referentie – Bad Brains.

De singles van Dikke Dennis & De Røckers hebben allen ook nog eens leuke cartooneske hoezen waarop Dennis figureert als een stripheld. Hier is bassist Siccø medeverantwoordelijk voor. Het is overigens de bedoeling dat de singles – een vierde release staat in de planning – gaan uitmonden in een album van Dikke Dennis & De Røckers. Wanneer precies is moeilijk te zeggen, gezien de huidige vertragingen met vinylpersingen. Ondertussen vermaken we ons prima met de dampende singles.