×

Artikel

11 april 2011

Grenzeloos genieten bij La Truite Live

Geschreven door: Norbert Tebarts

Nog altijd bewaar ik de kaartjes van de concerten waar ik heen ben geweest. Het leuke is, als ik ze zo af en toe weer eens bekijk, dat dan los van de muziek allerlei herinneringen opkomen. Zoals aan die enorme regenbui tijdens het concert van The Rolling Stones op het Malieveld, op 5 september 1998. Of aan die gemiste laatste trein en alle ellende daarna, na het concert van Keith Richards in Ahoy, op 4 december 1992. Of zelfs aan die belachelijke kuipstoeltjes in de IJsselhallen, tijdens het concert van Dolly Parton, op 18 maart 2007.

Van het concert dat A.J. Roach op 9 april gaf in het Belgische Houffalize heb ik geen kaartje. Herinneringen heb ik des te meer: herinneringen aan de geweldige locatie, aan het prachtige concert, aan de gezelligheid én aan de optelsom van die drie. Dit is dé plek voor mensen die er even uit willen zijn. En die dat dan wel willen met muziek. Niet direct naast de deur, maar ook niet al te ver. Hoe dan ook meer dan de moeite waard om erheen te rijden: La Truite d’Argent.

La Truite d'Argent

De eigenaren zijn Bob en Henja. Bob zou je kunnen kennen als mede-oprichter en oud-bassist van Peter Pan Speedrock. In 1998 kochten de twee het optrekje in Houffalize, waardoor het spelen in de band voor Bob lastig werd. Toen in Bart Geevers een goede opvolger gevonden was, kon hij zich volledig richten op La Truite d’Argent. De locatie is een prachtige: midden in de Belgische Ardennen, tussen de dorpjes Tavigny en Cetturu. Het duurde tot mei 2010 toen Bob en Henja het runnen van het hotel/restaurant gingen combineren met hun grote liefde voor muziek. Dat doen ze onder de naam La Truite Live. De muziek die zij programmeren is voornamelijk wat op Written in Music in het genre Roots te vinden is: singer-songwriters en bands die country, blues of folk maken of een mengeling daarvan.

Misschien vraag je je af “waarom schrijft Written in Music over een hotel in België waar muzikanten optreden?” De reden is eenvoudig: het initiatief komt voort uit een grote en oprechte liefde voor muziek, om een podium te bieden aan de muziek die dat zo verdient. Om precies dezelfde reden is Written in Music eind 2009 opgericht. En daarom steunen we graag initiatieven die voortkomen vanuit diezelfde liefde.

A.J. Roach - La Truite LiveOp zaterdag 9 april was dus het optreden van de Amerikaan A.J. Roach. Kort geleden schreven we al over zijn nieuwste album Pleistocene. En wat is nou mooier dan een concert van hem meemaken in de ambiance die La Truite Live biedt? En dus wordt de reis naar Houffalize gemaakt. De plaats ligt een goed uur rijden onder Maastricht. Mocht je in het zuiden wonen, dan kun je er dus voor kiezen om iemand tot Bob te bombarderen en ’s avonds weer naar huis rijden. Veel handiger (en leuker) is het om gewoon een kamer te boeken, om er zo een kort of lang ‘weekend weg’ van te maken. Er is genoeg te zien en te doen, dat wordt direct duidelijk.

Al vanaf de aankomst voel je je thuis. Door het warme welkom van de uitbaters, door de persoonlijke en attente benadering en natuurlijk ook door de prachtige omgeving: het hotel ligt op 5,5 hectare grond, in een geweldig mooie, bosrijke omgeving. De kamers zien er erg goed uit: veel ruimte, ze zijn netjes en alle comfort en luxe zijn aanwezig. Het café/restaurant is knus. Niet te groot, wel lekker overzichtelijk. De ruime veranda is een waar genot, vooral op warme dagen zoals deze zaterdag.

Op deze plek begint het bezoek dan ook, met een lekker ‘speciaalbiertje’. Als tegen het einde van de middag de muzikanten arriveren, beginnen zij meteen met een soundcheck. Dan al wordt duidelijk dat de akoestiek van de ruimte erg goed is. De muzikanten voelen zich zichtbaar op hun gemak. Na een lekkere maaltijd zit ik samen met A.J. Roach op het terras, kletsen we over de VS en over muziek. Genietend van het uitzicht vertelt hij over hoe deze plek hem doet denken aan het huis waar zijn ouders nog altijd wonen, daar waar hij is opgegroeid in Virginia. Over herinneringen gesproken.

A.J. Roach - La Truite LiveIn deze gemoedelijke ambiance kan het concert bijna niet meer misgaan. En dat gaat het ook niet: in totaal zijn ongeveer 65 mensen aanwezig. A.J. Roach speelt twee sets en twee toegiften. Van Pleistocene komen veel nummers voorbij, van dit album is Barrio Moon het absolute hoogtepunt. Andere kraker is de Brel klassieker Dans Le Port d’Amsterdam, op een geweldige manier vertolkt.

Op de veranda gaf hij het al aan en als luisteraar merk je het: ook A.J. Roach voelt zich thuis. Samen met zijn partner Nuala Kennedy (zang, toetsen en fluiten) en met Jonathan Goldberger (elektrische gitaar) weet hij het publiek in te pakken. De nummers klinken ingetogen, maar vol overtuiging. Van de eerste noten tot en met de laatste a capella toegift, de muziek verveelt geen moment. Het album was goed, live is het geweldig. Na afloop blijft het druk en gezellig. De muzikanten signeren albums en mengen zich onder het publiek. Het zal nog enige uren duren, voor het hoofd het kussen raakt. Voldaan, na een lange maar geweldige dag.

Eén ding is maar weer eens duidelijk geworden: van sommige concerten zijn de herinneringen zo mooi en blijvend, dat je er geen kaartje van hoeft te hebben. Dat geldt voor deze geweldige beleving van La Truite Live. Ook in de toekomst zal Written in Music je op de hoogte houden van deze grote aanrader. Een gouden tip voor iedereen die houdt van het goede leven, verenigd in mooie muziek, lekker eten, prachtige natuur en heel veel gezelligheid.

Truite d’Argent / La Truite Live