×

Artikel

18 augustus 2019

(Ge)Varenwinkel bouwt verder op roots en blues

Geschreven door: Cis van Looy

In Varenwinkel, het gehucht nabij Herselt maken de organisatoren zich op voor het jaarlijkse festival.  De tweeëntwintigste editie van (Ge)Varenwinkel spoort verder op het uitgestippelde roots en bluestraject en brengt het komende weekend  weerom een gevarieerde staalkaart van het genre.

Vrijdag avond mag het Waalse trio Alain Pire Experience  het grote podium uittesten met hun naar de  jaren zestig lonkende repertoire opgebouwd met rock en psychedelische elementen. In de rootstent is het ongetwijfeld dansen geblazen met CC Jerome. De gitarist steekt regelmatig de Oceaan over naar de VS  waar hij jarenlang verbleef.  Met The Jetsetters  debiteert hij door rockende billy  aangelengd met een fikse scheut boogiewoogie. Jerome  Van Gasteren voert eveneens The Savoys aan. Het met blazers versterkt combo flankeert zangeres Georgina Peach   in een met old school R&B opgetrokken set.

Het is eveneens een uit Nederland afkomstige band die vrijdagnacht afsluit. De Wolff  wordt  aangevoerd door gitarist Pablo, met zijn broer Luka van de Poel aan de drumkit en Rob Piso aan het Hammondorgel recycleert het  trio met psychedelia vermengde blues -en southernrock in een energieke benadering.

We kijken vooral uit naar pianoman Jon Cleary. Cleary is uit het Britse Kent afkomstig maar als jonge muzikant raakt hij in de ban van het oeuvre en producerswerk van Allen Toussaint dat hij ontdekt op langspelers van Frankie Miller, Robert Palmer en Labelle’s Lady Marmalade. In de jaren tachtig vertrekt hij naar New Orleans  en komt in contact met Roosevelt Sykes en James Booker, iconen van het zwart witte klavier.  Cleary, oorspronkelijk een gitarist, schakelt er over naar piano en speelt vrij snel in het circuit van The Crescent City. Hij figureerde  als begeleider bij Dr. John en Taj  Mahal en gaat regelmatig on the road met Bonnie Raitt. Ondertussen bouwde hij  een  persoonlijke repertoire met een grandioze assimilatie van de pianoblues en funk uit New Orleans. Met steun van The  Absolute Monster Gentlemen bouwt hij ongetwijfeld een spetterend feestje.

Zaterdag huist er in de affiche een uitgebreid bluesluik met enkele stergitaristen. Zo is er het samenwerkingsverbond  van de snarenman uit New York, Chris Bergson met shouter Ellis Hooks  die blues met soul combineert. Mike Wheeler groeide op in bluescircuit het Chicago en zocht en vond zijn eigen weg met zijn in een funky en jazzy gedrenkte bluesmelange. Toronzo Cannon stamt eveneens uit Chicago , in de South Side hoorde hij als jonge snaak blues maar startte met reggae. Met zijn Cannonbal Express  nam hij geïnspireerd door de drie Kings terug de bluesroots  en vond  voor zijn studiowerk onderdak bij gereputeerde labels als  Delmark en recent bij Alligator.

Tussen dat mannenclubje manifesteert zich ook een imposante dame. Samantha Martin wordt omringd door Delta Sugar, een uitgebreid partycombo dat de met forse stembanden gezegende lady begeleidt. Ze zijn afkomstig uit Canada maar de rauwe soulblues lijkt weggelopen uit het Diepe Zuiden. Daar situeert zich ook de bron van de muziekstijl die Robert Jon & The Wreck omarmen, dubbelloops snarenwerk en slides larderen de typerende southernrock, niet zelden in uitvoerige jams gepresenteerd.

The Boogie Beasts durven ook wel eens een  brandje stichten op het podium met hun rauwe, hypnotische rollercoaster die ook de recente langspeler Deep van het Vlaams/Waalse muzikale verbond beheerst. Meer Info: