×

Artikel

12 november 2012

En route 9: Den Bosch – November Music 2012

Geschreven door: Henning Bolte

November Music – zaterdag, 10 november 2012: spanning onbekende grootheden –

Het goede van deze avond: niet eenvoudigweg drie bekende combinaties met hun muziek. Bij alle drie was een treffen met een onbekende grootheid in het spel. Het kwartet van pianist Wolfert Brederode trof voor
IMG_6247IMG_6250het eerst op violist Mark Feldman, het niets had een treffen met pianist Harmen Fraanje en trompettist Enrico Rava en gitarist fenomenale Stian Westerhus vond zijn weg met het sym- biotisch-telepathisch tweetal Jan Bang en Arve Henriksen. En dan was er nog een drie- eenheid: een fijne zaal, een toegewijd publiek en bevlogen musici. Ieder optreden had zijn eigen onvoorspelbare spanning. Het Brederode-gezelschap opende met een bijzonder innemende vorm van onsamenhangende samenhang, een verre verte die heel dichtbij kwam, een Postscriptum dat de ingang vormde. Ieder musicus had zijn ruimte, donkergrote snarenman Eilertsen, Mats, windzingend Puntin, Claudio en ritselend Rohrer, Samuel. Brederodes Inner Dance trof op Feldmans Five Senses Of Keen en uiteindelijk bewoog Brederodes Angelico door de ruimte. Alles net een stuk anders, dark light, qualitate differentia, surpresa.

Het niets kon Fraanje en Rava niet verbinden, Fraanje bleef Fraanje, Rava bij Rava. Twee naast elkaar met elkaar.

IMG_6275IMG_6286

En dan pure magie rondom een tafel. Arve Henriksen tussen stem- banden, pocket trompet en glimmend hoorn terwijl Jan Bang en Stian Westerhus links en rechts in een energieke duikende, schuivende, springende flow langs de binnen- en buitenkanten van de klank gleden, erbij stilstonden, peilden en de ruimte gaandeweg IMG_6321opladen, langs wanden en afgronden zoefden. Adembenemend hoe zij de energieladingen balanceerden en met hun gezamenlijke stemmen overbrachten. Uniek. Koen. Mooi. Ontroerend. Blijmoedig. Een van de concert-highlights van het jaar.

IMG_6260

Foto credits: alle fotos © FOBO – Henning Bolte ©

Meer En Route: