×

Artikel

29 januari 2014

Elvis Presley – Erfenis van een Fenomeen: fris en vermakelijk

Geschreven door: Björn Groenen

In Elvis Presley – Erfenis van een Fenomeen bespreekt Edwin Wendt de nalatenschap van Elvis Presley en worden belangrijke episodes uit het leven van The King of Rock thematisch belicht. Het boek komt uit in de serie Rockklassiekers en is geschikt als ‘instapboek’ voor muziekliefhebbers die meer willen weten over The King of Rock ’n Roll. De schrijver geeft verder zijn persoonlijke visie op carrièrewendingen en andere gebeurtenissen in het leven van Presley die de meer gevorderde ‘Elvis-watcher’ kunnen prikkelen.

Wendt behandelt de carrière van Presley vanaf de geboorte in 1935 tot aan zijn overlijden tweeënveertig jaar later in vogelvlucht. Elvis Presley – Erfenis van een Fenomeen is voornamelijk voor de beoogde doelgroep 40-plussers vloeiend, fris en vermakelijk geschreven. Zo worden langdradige teksten vermeden door toevoegingen van amusante afbeeldingen en anekdotes.

Inhoudelijk gezien blijft het boek voor de kenner en leek belangwekkend. De kunst is om de gigantische bulk aan informatie over Presley door een haarfijne zeef te halen. Vele wegen leiden dus naar Rome, maar Wendt weet globaal en overzichtelijk te blijven. In grote sprongen, gepaard met korte alinea’s over bijzondere tijden, wordt aandacht besteedt aan opnames bij Sun- Stax- en RCA Records, Sam Philips, dienstplicht, Colonel Parker, verschillende producers, speelfilms, huwelijken, concerten en het overlijden. Ook het kwaliteitverschil tussen filmmuziek uit Hollywood en volgens de auteur de ‘echte’ muziek uit Nashville en Memphis komt ten sprake. Daarnaast blikt Wendt terug op hoe de beeldvorming van Presley in Nederland was.

Een boek schrijven met meer dan 250 pagina’s met geselecteerde informatie over de succesvolste en populairste soloartiest aller tijden is geen gemakkelijke opgave. En natuurlijk blijven er in zo’n boek dan voor de fervente Elvis-watcher ook wat zaken buiten beschouwing, maar Wendt heeft een respectabele taak verricht en weet zich met Elvis Presley – Erfenis van een Fenomeen te onderscheiden van legio boeken over Presley. De keuzes die Wendt heeft gemaakt betreft informatiebronnen zijn volstrekt begrijpelijk. Het boek is daardoor een eersteklas instapboek geworden voor de beoogde doelgroep.