Artikel

01 september 2018

Een harde herfst

Geschreven door: Richard Verbrugge

De zomervakanties zijn na dit weekend in het hele land weer voorbij. Voordat we plaatsnemen in de schoolbanken, collegezalen, op kanto0rstoelen of op andere werkplekken kijken we vooruit naar de vier resterende maanden in het jaar. Een blik op de releasekalender leert dat er nog een paar potentieel fraaie albums in het verschiet liggen.

September

Nog deze maand verschijnen nieuwe albums van Riverside, Slash, Korpiklaani, Suicidal Tendencies, Satan, Dragonlord, Voivod, Stratovarius, Madder Mortem (de single Far From Home kun je hieronder beluisteren), Deicide, Beartooth en de oudjes van Uriah Heep doen een duit in het zakje met Living The Dream. Verrassend is de comeback van het Franse Vulcain dat in de jaren tachtig enige bekendheid vergaarde in het kielzog van Trust en Warning.

Oktober

Liefhebbers van het meer extreme werk wachten natuurlijk al tijden schuimbekkend op nieuwe album van Behemoth. Naast de Poolse meesters verschijnt ook er nieuw werk van Unleashed dat de titel The Hunt For White Christ heeft meegekregen. Soulfly meldt zich aan het front met een nieuw album net als Hate Eternal, Terrorizer en Amaranthe. Disturbed keert na een rustpauze terug met Evolution en ook voormalig Kiss gitarist Ace Frehley hoopt op chart succes met zijn nieuwe Spaceman album. De progressieve liefhebbers kijken uit naar Vector van Haken. Meest opzienbarende releases zijn natuurlijk het postume album Shadow Work van Warrel Dane. De zanger van Nevermore en Sanctuary werkte tot zijn overlijden in 2017 aan zijn tweede soloplaat, maar kon die niet afmaken. Zijn bandgenoten hebben op basis van beschikbaar demomateriaal de plaat toch afgemaakt als eerbetoon aan Dane. Nog opmerkelijker is de terugkeer van de melodieuze hardrockformatie Fifth Angel die in de jaren tachtig twee ijzersterke albums afleverde en daarna uit elkaar viel. The Third Secret heet dertig jaar later hun nieuwe plaat die nota bene bij het gerenommeerde Nuclear Blast label verschijnt.

Floor Jansen heeft een zwak voor Skandinaviërs, ze heeft een relatie met en een kind van Hannes van Dahl (drummer bij Sabaton), ze zingt bij het Finse Nightwish en nu heeft ze een album opgenomen met Jørn Viggo Lofstad onder de naam Northward. Het album verschijnt op 19 oktober. De single While Love Died kun je hieronder alvast beluisteren.

November

In november staan livealbums van Opeth (Garden Of Titans) en Lacuna Coil (The 119 Show) op de agenda. Ratt zanger Stephen Pearcy brengt een nieuwe soloplaat uit en Flotsam and Jetsam hoopt de thrash liefhebbers die in 2018 niet heel veel te juichen hadden, te vermaken met The End Of Chaos. In het releaselijstje zijn Sick Of It All en Electric Boys nog twee namen die eruit springen. Het legendarische Slayer zal deze maand zijn laatste concert in Nederland spelen. Een evenement waar veel liefhebbers bij wilden zijn getuige het feit dat de 6000 beschikbare kaarten in enkele minuten waren uitverkocht. Een paar dagen later staat Bring Me The Horizon in Afas Live. Die band wordt door velen als toekomstig headliner van de grote rockfestivals genoemd. Hun nieuwe album verschijnt pas in januari, maar de single Mantra kun je helemaal onderaan dit artikel al beluisteren.

December

De kerstmaand is traditioneel een periode waarin veel compilaties en box sets het licht zien. Naar verluidt verschijnt in december nog wel het nieuwe album van Rammstein. De populaire Duitsers sleutelen al een tijdje aan nieuwe muziek en lieten doorschemeren dat dit wel eens hun laatste plaat kan worden. De oudere rockers hopen dat ook AC/DC nog voor de kerst een plaat uitbrengt. Angus Young, neef Stevie en de teruggekeerde Brian Johnson en Phil Rudd zitten al een paar weken in een studio in Vancouver om te werken aan een plaat. Wordt het een Return To Black c.q. een Final Salute aan de overleden Malcolm Young? Tool zit al sinds maart in de studio. De drum- en baspartijen staan al een tijdje op band, maar Adam Jones heeft veel, heel veel tijd nodig. Gezien het toerschema van A Perfect Circle lijkt het onwaarschijnlijk dat Keenan genoeg tijd om vocalen op te nemen en de hele boel te mixen voor een kerstrelease. Dat zal wel 2019 worden, net als de uitgestelde albums van Queensryche en Whitesnake.