×

Artikel

17 juni 2012

De historie en legende van platenlabel ACT (2/2)

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ACT

Op ACT zijn over de afgelopen 20 jaar in totaal meer dan 350 albums verschenen. Heel erg veel dus. Met een voorkeur voor Scandinavische muziek lijkt er voor Nederlandse jazz weinig aandacht. ‘Maar ik houd wel heel erg van Nederlandse jazz. Ik denk alleen dat een platenlabel als Challenge daar veel dichterbij zit en dat dus veel beter kan. Opvallend genoeg, en dat weet bijna niemand, werden de allereerste ACT opnamen wel gemaakt met een Nederlander, namelijk Jasper van’t Hof. Deze opnamen werden als Blue Corner uiteindelijk pas in 1993, door allerlei verschillende redenen, uitgebracht. Je moet ook niet denken dat ik me op een bepaalde markt richt voor jazztalent. Ik heb gewoon een aantal keren heel erg de mazzel gehad de muzikanten tegen te komen die me emotioneerde. Nils Landgren en de natuurlijk veel te jong overleden Esbjörn Svensson hadden gelijk zoveel impact op me dat ik niet anders kon doen als ze voor ACT tekenen.

E.S.T. (Esbjörn Svensson Trio)

EsbjornSvensson08[1]Met pianist Esbjörn Svensson werd door Loch een waar genie binnen gehaald. Zijn trio e.s.t. bestond naast Svensson uit Magnus Öström op drums en Dan Berglund op bas. Tot 1999 had de band 3 albums in thuisland Zweden uitgebracht. Met het door ACT internationaal uitgebrachte vierde album From Gagarin’s Point Of View (1999) kreeg het trio gelijk wereldwijde aandacht. Gedurende de daarop volgende jaren bracht het trio 6 fascinerende albums uit. Live bleek het trio nog meer in hun element dan in de studio. Met een steeds maar groeiende reputatie belandden ze als eerste Europese jazzcombo in 2006 op de cover van het toonaangevende jazzmagazine Down Beat. De opmars van het trio werd abrupt verstoord door een bizar duikongeluk op 14 juni 2008 waarbij de geniale Svensson de dood vond. Het album 301, wat dit jaar verscheen en eigenlijk uit restopnamen van het laatste trio album Leucocyte (2008) bestaat, bleek wederom een ware goudmijn.

Nils Landgren

Nils LandgrenDe Zweedse trombonist Nils Landgren had al een fascinerende carrière achter de rug toen hij Siggi Loch tegenkwam en bij ACT tekende. Met zijn solodebuut Planet Rock uit 1983 werd hij bekend maar zijn carrière kwam pas echt op stoom toen hij vanaf halverwege de jaren 90 bij ACT albums uitbracht. Het was een live optreden in Stockholm met zijn Funk Unit waardoor Loch Landgren wilde tekenen. De opnamen van dat optreden werden gelijk het eerste succesvolle album. Vervolgens verscheen het ene na het andere album, zowel solo, als samenwerkingsprojecten als met zijn Funk Unit.

Jazzpaña

JazzpañaHet allereerste ACT-album was een fijne collaboratie van meestergitarist Al di Meola, saxofonist Michael Brecker en arrangeur/orkestleider Vince Mendoza. De mix van Spaanse flamenco en jazz bleek een zeer groot publiek aan te spreken en met maar liefst 2 Grammy-nominaties de mooist denkbare start voor ACT. Met Blauklang werd in 2008 een fijne samenwerking met Vince Mendoza al net zo succesvol. Tijdens de opnamen van Jazzpaña ontmoette Loch ook gitarist Nguyên Lê, de eerste artiest die door ACT getekend werd.

Europeana

EurpeanaDe combinatie van rijke, traditionele Europese muziek vermengd met jazz bleek een gouden greep. Met Joachim Kühn  als leider en revolutionaire muzikanten als Klaus Doldinger, Richard Galliano, Django Boyd, Jean-Francois Jenny Clark, Jon Christensen, Albert Mangelsdorff en Markus Stockhausen in de gelederen en het Radio Philharmonic Hannover NDR (gedirigeerd door Michael Gibbs) als perfecte geleider werd een meesterlijk album gecreëerd.

It’s Snowing On My Piano

Perfect in het plaatje passend van de Duits/Scandinavische muzikale verstandhouding is het album It’s Snowing On My Piano dat Bugge Wesseltoft voor ACT maakte. Het sober opgenomen album, puur Wesseltoft en een piano, en een repertoire dat naast 2 composities van Wesseltoft puur uit traditionals bestaat werd het album, door de prachtige klankkleur in Wesseltoft’s spel, het meest succesvolle album dat ACT ooit uitbracht.

https://www.youtube.com/watch?v=BSXjByiG0nI