Artikel

16 december 2015

Cocteau Twins

Cocteau Twins: beproevingen en veranderingen, 1993-1994

Geschreven door: Edwin Hofman

Cocteau Twins 1993-1994Heaven Or Las Vegas was een artistiek en commercieel succesverhaal geweest voor Cocteau Twins maar het leven binnen de band verliep begin jaren negentig bepaald niet rimpelloos. De relatie tussen Liz Fraser en Robin Guthrie stond nog steeds onder druk door Guthrie’s verslavingen. Daar kon de geboorte van hun dochtertje helaas geen verandering in aanbrengen. Simon Raymonde mocht een zoon begroeten maar dat nam niet weg dat het bandleven ook voor hem een zware wissel begon te trekken.

Gelukkig vond de band, na de moeizame laatste jaren bij 4AD, onderdak bij Mercury/Fontana zodat er aan een nieuwe release gewerkt kon worden. Dat werd eerst de kerstsingle Snow, met daarop covers van Frosty The Snowman en Winter Wonderland. Hoewel de band de lol van het project inzag had men aanvankelijk niet verwacht dat het ook daadwerkelijk tot opnamen en een release zou komen.

Uiteindelijk kon de band dan echt aan de slag met nieuw materiaal. Het vertrek bij 4AD en de nieuwe wegen die zich daardoor openden, alsmede de aanhoudende persoonlijke strubbelingen binnen de band waren elementen die een aanwijsbaar effect zouden hebben op de muziek en teksten op het nieuwe album. Dat album werd Four-Calendar Café gedoopt en voor zover de songs op de plaat nog niet genoeg inzage in de mensen achter de muziek boden dan deden de bandleden dit zelf wel; men was altijd erg openhartig tijdens interviews in die periode.

Four-Calendar Café kwam uit aan de vooravond van de Britpop- en ‘Cool Brittannia’-explosie en kon nog profiteren van aardig wat media-aandacht. Cocteau Twins was nog steeds een band die ertoe deed. Mede daardoor verkocht de plaat – die voor Cocteau Twins begrippen erg toegankelijk was – goed.

In de herfst van 1993 begon de band aan een wereldtournee met binnen de gelederen – voor het eerst – een drummer en percussionist. Ook voegde men twee extra gitaristen aan de band toe. De setlist bevatte een flinke selectie tracks van Four-Calendar Café alsmede songs van alle voorgaande albums tot Head Over Heels en enkele ep’s uit 1985. De reis over de wereld bleek echter een zware onderneming, gezien alle privébagage van de bandleden. Bovendien was zeven man op het podium wel een erg grote verandering.

Na de uitputtende toer stortte Liz Fraser in en kwam haar relatie met Robin Guthrie na 13 jaar tot een einde. Cocteau Twins bestond nog wel maar wankelde.

Lees meer over Cocteau Twins: