×

Artikel

13 augustus 2018

Bluesliefhebbers worden verwend op Swing Wespelaar

Geschreven door: Cis van Looy

Het weekend van 17 tot 19 augustus vindt in Wespelaar het Swing festival plaats. Onder het motto ‘Blues For The People’ blijft de 35ste editie van de driedaagse nabij Haacht, naar aloude goede traditie volledig gratis te beleven. De eerder aangekondigde legendarische Chicago bluesman Jimmy Johnson moest helaas afhaken. Hij wordt op de openingsavond vervangen door de in de South side van Chicago opgegroeide Melody Angel. De jonge zwarte zangeres bezingt het zware leven in een harde racistische en cynische omgeving en ondersteund zichzelf met, door Hendrix en andere sixties iconen beïnvloedde, gespierde  verrichtingen op de Fender Stratocaster. Chic Churchill en Ric Lee, de overblijvende leden van Ten Years After vieren de vijftigste verjaardag van de Britse bluesrock formatie en sluiten de vrijdagavond af.

Op zaterdag komt Matthew Skoller naar Wespelaar. De uit New York afkomstige harmonicaman werd in Chicago opgemerkt bij The Kinsey Report en John Primer en evolueerde ondertussen met zijn geïnspireerde, gesofisticeerde stijl tot een volwaardig bluestopper. Guitar Slim Jr. treedt in de drassige voetsporen van zijn bekende vader Eddie ‘Guitar Slim’Jones met soulvol, ritmische ongepolijst snarenwerk dat refereert naar R&B en New Orleans blues. De naar Amerika geïmmigreerde gitarist Guy King brengt voor de gelegenheid een voltallige blazerssectie mee. De enige vrouw op de affiche van zaterdag komt uit het Britse Bristol. Elles Bailey brengt met haar grofkorrelige stemgeluid stevige bluesrock. Ook bij The Temperance Movement gaat het er behoorlijk ruig aan toe. Phil Campbell werkt zich, met zijn sterk aan Paul Rodgers herinnerende uithalen door een southern en bluesrock repertoire dat verder bouwt op de fundamenten van Free, The Faces  en The Black Crowes.

De slotdag wordt afgetrapt door Hat Fitz & Cara, het echtpaar met roots in Australië en Ierland grasduint in countryblues en bluegrass die met folk-elementen aangelengd worden in een dynamische show. De vanuit Louisville, Kentucky opererende Nick Dittmeier debiteert samen met The Sawdusters met de traditie van hun thuishaven verbonden countryneske Americana. Andy J Forest  is al ruim veertig jaar actief, de harmonicaspeler verbleef een tijdje in Europa. Beginjaren negentig keerde hij terug naar New Orleans waar hij de afgelopen jaren videoproducties voor plaatselijke bands realiseert maar blijft ook actief op de podia met  zijn Swamp Crawlers. In het Britse bluesrock kwartet Catfish eist Matt Long  de aandacht op met zijn pezige snarenwerk. We beleefden eerder stormachtige passages van Diunna Greenleaf, de Texaanse ‘big mama’ vermengt haar gospelverleden met energieke, door de begeleiders van Blue Mercy aangestuurde R&B en soulvolle blues.De al even imposante ogende Sugaray Rayford verdiende zijn sporen bij The Mannish Boys sluit Swing Wespelaar 2018 af met swingende soulblues.

Info:  http://www.swingwespelaar.be/