×

Zwangere Guy

Wie is Guy?

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Top Notch

Wie is Guy? Zwangere Guy Hiphop 4.5 Zwangere Guy – Wie is Guy? Written in Music https://writteninmusic.com

Brusselse Zwangere Guy to the hiphop rescue. Wie is Guy? is een hiphopalbum dat de vibes van de oude hiphop, met rake kale beats, sociaal bewogen teksten en slimme samples, omarmt en er net zo knap slimme hedendaagse elementen aan toevoegt.

Zwangere Guy (zwanger als in de spanning die er in de lucht hangt) heet eigenlijk Gorik van Oudheusden is weer zo’n gigantisch talent zoals België ze de afgelopen decennia continu lijkt voort te brengen. Een artiest afkomstig uit STIKSTOF, het hiphopgezelschap dat zich de laatste jaren danig deed gelden, dat twee jaar terug met Zwangerschaps solo vol.3 debuteerde.

Wie is Guy? is het indrukwekkende vervolg. Gorik heeft weer veel te vertellen, zowel in het Vlaams als in het Frans, over zijn eigen afkomst als over de sociale misstanden in de samenleving en neemt ondertussen zichzelf niet al te serieus (‘Guy kan ni rijmen, zijn shit is zwak / Zijn platen vindt ge zelfs ni bij de Fnac’). Nog duidelijker als op zijn debuut, nog indringender.

Natuurlijk is kernpunt van het album Gorik pt. 2 een heftige ontboezeming van hoe hij opgegroeid is. De tekst die verhaalt over zijn gewelddadige vader die zijn moeder slaat en verkracht terwijl zijn zus erbij staat komt keihard binnen. Geen wonder dat Gorik zelf een stilte laat vallen nadat hij de tekst gerapt heeft om vervolgens de song te eindigen met de strofe ‘Ik overleef wel op aarde totdat hij brandt in de hel’. Zo persoonlijk en emotioneel overweldigend hoor je maar heel weinig.

Het mooie van Zwangere Guy is dat hij zowel innemend, onderzoekend, observerend, boos als vol emotie tegelijk klinkt. De songs van het album zijn verwerkt met op de telefoon vastgelegde persoonlijke berichten die duidelijk maken hoe Gorik in het leven staat. Het verwijderen van de berichten die zijn moeder inspreekt spreken voordat Gorik Pt. 1 losgaat, wat dat aangaat boekdelen. Maar er is zoveel meer moois dat je steeds weer iets nieuws opvalt (‘Billy Holiday alsof het hier een feestdag was’ of  ‘Dit is ondergronds. Dit is onder ons’).

De muzikale sfeer op Wie is Guy? is verrassend ingetogen, loom. Pas op het einde van de vinyl-dubbelaar (natuurlijk koop je hiphop op vinyl!) komen er wat meer uptempo tracks voorbij. En wat een geweldige productie kent iedere track ook. Verrassend genoeg door verschillende belangrijke namen verzorgd (van Lefto tot Chuki Beats, Daiko, Peet, Stab, Dee Eye, Billy Palmier, Mambele, Clembo Slice, Thumez, Yung Umbro en Rare Ukuma) met fijn samples vol van jazz vaak, en prachtig coherent in sfeer en spanning.

Wie is Guy? is een absolute verademing in het hiphopaanbod van de Lage Landen. Luister overweldigende tracks als Demain J’arrête (Leftoin sublieme vorm), Brussels State of Mind, Energuy, Beter Leven, Brede Jongens, Shit is so goe (met Selah Sue)en R.A.F. (Rien à foutre)(‘Ge gaat niks bereiken is wat de school mij dicteerde / Nu sturen ze mails of da’k voor de klas kan gaan spreken’) en word je bewust dat Zwangere Guy niet alleen door het publiek maar net zo goed door alle vooraanstaande muzikanten (vooralsnog vooral in Vlaanderen maar wereldwijd gaat niet lang wachten) geadoreerd wordt.

Wie is Guy? bewijst dat er nog wel degelijk echt avontuurlijke en originele, tegelijk persoonlijk en sociaal bevlogen hiphop in de Lage Landen gemaakt wordt. Sinds de eerste van De Jeugd van Tegenwoordig niet zo’n goed hiphopalbum uit de Lage Landen gehoord.

Kant A:

 1. Automatisse Antwoordapparaat
 2. Wie Is Guy ?
 3. Demain J'arrête
 4. Brussels State of Mind
 5. Probleem

Kant B:

 1. Gorik Pt. 1
 2. Beter Leven
 3. Mec Man Bro
 4. OG'z
 5. BX By Night

Kant A:

 1. Shit Is So Goed
 2. Guy-Funk
 3. Kérosène
 4. Energuy

Kant B:

 1. Mershedeïz
 2. Foutu
 3. Brede Jongens
 4. R.A.F. (Rien à foutre)
 5. U Ma Is U Pa