×

Recensie

Hiphop

12 december 2022

Zwangere Guy & Lander Gyselinck

Pourriture Noble

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Top Notch

Pourriture Noble Zwangere Guy & Lander Gyselinck Hiphop 4.5 Zwangere Guy & Lander Gyselinck – Pourriture Noble Written in Music https://writteninmusic.com

Met twee ijzersterke albums groeide de Brusselse Zwangere Guy de laatste jaren uit tot de meest interessante rapper van de Lage Landen. Zijn verpletterende liveoptredens hielpen daar flink aan mee. En toen was daar na twee vooral in de studio met samples en studioattributen opgenomen tracks ineens topdrummer Lander Gyselinck die Zwangere Guy voorstelde zijn raps van echte muzikanten en vers geschreven muziek te voorzien. Pourriture Noble is het magnifieke gevolg.

Dat Zwangere Guy een magnifieke rapper is met teksten die eerlijk, openhartig en superpersoonlijk zijn mag door zijn eerste twee albums Wie is Guy? en Brutaal duidelijk zijn. Dat die teksten alleen maar sterker worden en zijn rapstijl steeds vloeiender bewijst hij op Pourriture Noble optimaal. De pandemie, het niet kunnen optreden en veel stress daardoor, bracht hem in sombere sferen. Gyselinck was zijn redder in nood.

Wat zo opvallend aan Pourriture Noble is, is de muziek die nu achter zijn raps hangt. Dat Gyselinck een wonder op de drums is, zonder twijfel de meest inventieve en intrigerende drummer van de Lage Landen, betekent veel voor de stukken die ze samen maakten maar het feit dat hij vol uit de jazz afkomstig is en steeds weer alle muzikale grenzen opzoekt nog meer.

‘Ik ging van zoeken naar mezelf, naar huilen op een plaat
Ik weet niet wat te verwachten en dat past bij wat ik maak
Lander wou geen jazz en Guy die wou geen rap
Begon in de Brasseurs als een hele goeie grap’

Gyselinck nam voor het maken van de plaat een horde aan Vlaams talent in zijn kielzog mee. Dries Laheye, Bram de Looze, Bert Cools, Anneleen Boehme, dat soort namen. Dat de ritmetandem die hij in STUFF. vormt met Dries Laheye één van de beste is die we in Europa hebben (in ieder geval de beste in de Lage Landen) betekent dat de twee tracks waar Laheye op mee doet (Ad Rem en Verlies) al zeker tot het beste behoren dat Zwangere Guy tot op heden uitbracht.

Soms komt die STUFF. sfeer even een track binnen (Hadikdekans) of duiken we met een fantastische pianosolo van Bram de Looze en een intrigerend goed blazersarrangement in Edele rotting (het Nederlands voor Pourriture Noble) echt diep de jazz in. Die track is sowieso een hoogtepunt op het album. Jazz was altijd al een ideale voedingsbodem voor hiphop en hier vinden we wederom een ideale vorm.

Pourriture Noble is een übercoole plaat. De instrumentatie is zo rijk, sprankelend en emotioneel geladen dat deze echt perfect aansluit op alles wat Zwangere Guy te vertellen heeft. En dat is echt ontzettend veel. Hij vertelt in zijn teksten dat hij nachtenlang aan zijn teksten schrijft en dat verbaast me niet. Zijn snedigheid is absoluut briljant met strofen tekst als ‘Ik heb liever niets dan alles kwijt’ of ‘Keek zo diep in mezelf dat ik ook bijna ging verdwalen’.

Sowieso is de grote kracht van Zwangere Guy zijn tekstuele vaardigheid. Je wordt door zijn teksten altijd volledig zijn tracks ingezogen. Hij is een markante verhalenverteller met het hart op tong. Een grote man met een groot kloppend  hart voor wie het leven net zo heftig als wonderlijk is en die alles wat zijn hoofd en hart hem ingeeft uitspreekt.

Gyselinck zet de meesterlijke muzikale lijnen uit. Hoe geweldig klinkt de muziek op de teksten van Zwangere Guy. Broeierig, innemend, emotievol, sfeerrijk, ritmisch ultiem en steeds weer verrassend en rijk aan kleuren. Fantastisch en indringend gespeeld door echte muzikanten komt een absoluut ideale samenwerking tot stand. Nooit verwacht dat deze mannen samen zo’n overweldigend goede track als Tleven is te kort in zich hadden. Absolute omverblaastrack! Fantastisch.

Zwangere Guy & Lander Gyselinck samen is een ideale match. ‘Lander wou geen jazz en Guy die wou geen rap’, rapt Zwangere Guy in openingstrack Stier en Schorpioen en niets is minder waar. Juist alles wat ze niet wilden levert met Pourriture Noble het beste Zwangere Guy album tot nu toe op. Sowieso het allerbeste hiphopalbum in het Nederlands in heel, heel lange tijd.

Kant A:

 1. Pourriture
 2. Stier & Schopieon
 3. Ad Rem
 4. Lat Ze Daar Maar Staan

Kant B:

 1. Hadikdekans
 2. SLIJK
 3. Edele Rotting
 4. Verlies

Kant A:

 1. Gootstad
 2. Tleven is te kort

Kant B:

 1. Une Vie
 2. Noble