×

Recensie

Metal

15 april 2011

Zoroaster

matador

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: SPV

matador Zoroaster Metal 3 Zoroaster – Matador Written in Music https://writteninmusic.com

Gruizig, log, psychedelisch en loeizwaar. Dat zijn de kenmerken Zoroaster, een amalgaan van stoner, sludge, doom en spacerock uit Atlanta. Het trio dat zich heeft vernoemd naar Batrische profeet Zoroaster (bij ons beter bekend als Zarathustra) levert met Matador opnieuw een plaat af die menig fan van bovengenoemde bands met open armen zal ontvangen.

Matador wordt gedomineerd door een smerig gitaargeluid waarvan de honden geen brood lusten en dat zo typerend is voor het stoner genre. Het trio Brent Anderson (bas en zang), Will Fiore (gitaar en zang) en Dan Scanlan (drums) rost er flink op los en neemt de luisteraar mee langs onderhoudende, doch soms wat monotone en dreinende composities. De muziek van de band laat zich goed vergelijken met bands als Karma To Burn en Balero. Helaas heeft de bank niet gekozen voor een instrumentale aanpak. De zang klinkt als Al Jourgenson (Ministry) met veel distorsie en is eerder een storende factor die eerder afbreuk doet aan de muziek dan dat die iets toevoegt.

Meest vermeldenswaardige nummer is sluitstuk Matador. De titeltrack is Hawkwind in het kwadraat, een hypnotiserende psychedelische trip met een waanzinnig slot dat Dave Wyndorf (Monster Magnet) vermoedelijk graag zelf had bedacht. Op het podium is dat nummer vermoedelijk nog veel langer dan op de cd. Iedereen die de band gisteren live heeft gezien in de Bat Cave op het Roadburn festival in Tilburg kan erover meepraten.  1. D.N.R.
  2. Ancient Ones
  3. Odyssey
  4. Trident
  5. Firewater
  6. Old World
  7. Black Hole
  8. Odyssey II
  9. Matador