×

Recensie

Alternative

04 mei 2020

Zion Train

Illuminate

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Universal Egg

Illuminate Zion Train Alternative 3.5 Zion Train – Illuminate Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds de jaren ’90 is Zion Train al een vaste waarde en een begrip in het UK dub/reggae landschap. Het bijzondere is ook de vele gedaantes die de sound van het collectief kan aannemen. Met de al eerder genoemde twee genres als basis draait oprichter Neil Perch met verschillende line-ups van muzikanten en gastvocalisten zijn hand er ook niet voor om rave, techno, psytrance, ambient en acid house in het totaalgeluid te mixen. Hierdoor verschoven de accenten nogal eens van meer eletronic-gerichte albums naar een meer organische live-geluid en alles ertussenin. Een project met meerdere geluiden en –gedaantes al jarenlang.

Politiek en reggae zijn natuurlijk geen vreemden van elkaar, maar toch is het enigszins verrassend het complete Leap Manifesto in de inlay van het album artwork te vinden bij de nieuwe Illuminate release. Een manifest over schonere energie, eerlijkere economie en een mooier leven. Daarnaast steunt het actief de actiegroepen Stop Ecocide en Extinction Rebellion Heel idealistisch en positief allemaal. Misschien hebben we dat juist wel een beetje nodig in deze tijd? Tekstueel uit zich dat zelden in complexiteit, zoals we gelijk al horen in het door Cara gezongen We Shall Rise: We Shall Rise and babylon will fall! Zo rudimentair zijn de meeste lyrics op dit album eigenlijk wel: meer een oproep tot actie en positiviteit, minder diepgaand. Niet dat we dat nou moeten verlangen van een dub release, maar met zo’n manifest roep je nou eenmaal verwachtingen op.

Goed, het kan maar gezegd zijn. Dan kan je eindelijk concentreren op de heerlijke dub/reggae muziek, zoals het hoort. Een geluid dat hier duidelijk meer naar de live-sound neigt en minder de electronic kant opzoekt. Die hang is zelfs vrij dominant, waar voornamelijk blazers, drums en dub-bassen de hoofdrol spelen. De blazers hè, die klinken overigens heerlijk vol en uitbundig. Het is een handelsmerk op wel meer Zion Train releases, maar zo krachtig als hier klonken ze zelden. Maar je moet er ook niet gek van opkijken als er melodica, fluit of gitaar om de hoek komen kijken. Het is een lekker basisgeluid dat voornamelijk dub, reggae en ska laat horen . Soms voelt het voor deze act echter niet speciaal genoeg. Als luisteraar verwacht je experiment, vreemde stijlmixen en frisse geluiden.. De luisteraar is in het verleden erg verwend. Die zijn er, maar af en toe wordt Zion Train hier wel erg comfortabel door te ver te leunen op dat basisgeluid.

Gelukkig zijn er genoeg uitzonderingen. De psychedelische ambient-dub van Watch Where is een bevreemdend maar zeer welkom rustpunt, waar de zalvende gastvocalen van vaak geziene gast Lua prima passen. Verrassender nog is dat Cultural Memories door Michela Grena opeens in het Italiaans gezongen wordt en de Spaanse gitaar op Don’t Forget komt geheel onverwacht voor ene broeierig sfeertje zorgen. Op Justified Silence horen we spoken word van Rider Shafique en krijgen we stiekem toch nog wat psytrance. De twee instrumentale afsluiters hebben tot slot klezmer invloeden. Om maar te zeggen, je moet er maar opkomen om dit alles in je album te proppen.

Zo is Illuminate een constant en evenwichtig album geworden qua sound, met een aantal experimentele uitschieters. Er valt genoeg te genieten. Toch heb je als luisteraar het idee dat Neil Perch en zijn groep dit met twee vingers in de neus doet. Zo kan hij nog jarenlang albums maken (en hopelijk in de toekomst nog veel optreden, dat is een feestje!) zonder dat de kwaliteit naar beneden gaat. Het staat allemaal als een huis en klinkt evengoed super! Maar mag het de volgende keer weer ietsje meer zijn? 1. We Shall Rise (met Cara)
 2. Politrix ( met Prince Jamo)
 3. Watch Where (met Lua en EL Natron)
 4. Justified Silence (met Rider Shafique)
 5. Biorhythm ( met Cara en Jasmin
 6. Cultural Memories (met Michela Grena)
 7. Fateshifter (OHIOF) (met Cara en Lua)
 8. Unity (met Prince David)
 9. Don't Forget (met Jasmin and El Natron)
 10. No Peace (met Lua)
 11. Political Friction (metBrother Culture)
 12. Journey To A Collective Illusion
 13. On Bidston Hill