×

Recensie

Soul / Hiphop

02 mei 2019

Ziad Rahbani – (vinyl

Abu Ali

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mainstream Records

Abu Ali Ziad Rahbani Soul / Hiphop 4.5 Ziad Rahbani – Abu Ali (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Een haast mythische release binnen het Record Store Day 2019 aanbod was de eerste officiële, wereldwijde release van de 12 inch Abu Ali van Ziad Rahbani. Origineel alleen in 1978 uitgebracht in Libanon als 12 inch veroverde de track via DJ’s die wel van een verrassing houden, pas in latere jaren de dansvloeren over de wereld. De originele 12 inch werd een veel gezocht item en haast niet te vinden (op Discogs gaat een origineel voor rond de 600 pond). Het Britse platenlabel Wewantsounds kreeg de originele opnamen te pakken en heeft de 12 inch nu als speciale Record Store Day 2019 uitgebracht. En wat een traktatie is dat!

Ziad Rahbani (1956) is een Libanese componist, pianist, toneelschrijver en politiek commentator. Hij is de zoon van Fairouz Rahbani, één van de belangrijkste zangers van Libanon, en Assi Rahbani, één van de grondleggers van de moderne Arabische muziek. Hij verraste de Libanese wereld op 22-jarige leeftijd met Abu Ali. Geïnspireerd door de disco, die de wereld met storm had overgenomen, maar met het hart vol van Arabische muziek, schreef Rahbani een track die beide muzikale werelden deed samensmelten. De track werd over de jaren, en zeer terecht, een absolute klassieker.

Abu Ali is een track zeer rijk in arrangement, vol strijkers en blazers, en met een grote gave voor muzikaal vernuft geschreven. Juist door de discogroove en die heerlijk losse strijkers en blazers klinken de Arabische instrumenten daar aan toegevoegd, nog warmer en prikkelender. Juist de mix van beide muzikale werelden maakt Abu Ali zo verrassend sterk en opwindend.

Dat Rahbani meer dan genoeg inspiratie had om de muzikale werelden te versmelten betekend ook dat de b-kant van de 12 inch een weergaloze is. Prelude, wat tevens voor de film Mais El Rim werd gebruikt, is al net zo overweldigend als de track waar de titel van de 12 inch aan is ontleend. Met fijne jazzy piano escapes versneden en al net zulke groovy disco beats en strijkers en blazers.

De heruitgave van Abu Ali doet ons verzuchten naar wel heel goede muzikale tijden waarin een arrangement door echte strijkers en blazers gespeeld en van fijne wereldinvloeden voorzien niet als cool maar als pure liefde voor muziek gemaakt werd. Abu Ali is een absolute klassieker.

Tracklisting Abu Ali:

Side A:

  • Abu Ali

Side B:

  • Prelude (Theme From Mais El Rim)


  1. Abu Ali
  2. Prelude Theme from Mais Al Rim