×

Recensie

Alternative

08 mei 2020

Zea + Oscar Jan Hoogland

Summing

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Makkum Records

Zea + Oscar Jan Hoogland - Summing
Summing Zea + Oscar Jan Hoogland Alternative 4 Zea + Oscar Jan Hoogland – Summing Written in Music https://writteninmusic.com

Zea is al meer dan twintig jaar de creatieve uitlaatklep van Ex-zanger/gitarist Arnold de Boer. Op Summing werkt hij samen met Oscar Jan Hoogland, een naam van betekenis in de Nederlandse impro- en instant composer scene. Hoogland bespeelt van huis uit de piano maar werkt ook met pannen, bellen, ballonnen en melkkloppers, om maar een paar voorbeelden van zijn open geest te geven. Voor de tracks op Summing gebruikte hij piano, klavechord, synths en sirenes.

Hoogland, die nog les kreeg van Misha Mengelberg, was ook ooit leerling maatschappijleer bij Arnold de Boer. Ze zetten het contact later voort via bijzondere interessante muzikale samenwerkingen. Vorig jaar nog speelde het tweetal in Ghana en Burkina Faso. Dit jaar is de release van Summing een bijzonder wapenfeit. Negen prikkelende tracks; een album dat experiment en uitdaging mooi afwisselt met toegankelijker, maar nog steeds avontuurlijk, werk.

Geluidsmagie is een clichéwoord, maar de gitaar en de geluiden van They Often Believe vormen iets bijzonder spannends en verleidelijks. En de intrigerende teksten geven een extra prikkel. De titeltrack van het album is een, op vervormde stemflarden na, instrumentaal nummer dat met atonale gitaarlijnen en een industrieel kloppend hart een bijzondere noise-ervaring oplevert.

Zea en Hoogland brengen ook wat interpretaties van anderen voor het voetlicht: You’re Dead is oorspronkelijk een akoestische song uit de jaren zestig van Norma Tanega (ook bekend van de serie What We Do In The Shadows). Na een hypnotiserend intro grijpt De Boer, omlijst door sequences en random noise, de aandacht met desolate, indringende voordracht. Verderop komt een gedicht van William Hughes Mearns voorbij in The Little Man Upon The Stair, een ongedurig brouwsel waarin je Arabische tonen, een vliegtuig en een tuba zou kunnen ontwaren. Met Trip The Light Fantastic komt er op het einde nog een song van James W. Blake voorbij (The Sidewalks Of New York). De breekbare stem van De Boer, de kleingehouden elektrische gitaar en de fraaie pianopatronen vormen samen een wondermooi stuk.

In We Lost Our Phone, vol sirenes en elektronische bassen, hoor je wat van The Ex terug, als ontbreken de gitaarsalvo’s. Pniek opent met het gekraai van een haan en verwijst hiermee naar de hoes van Summing, een tekening van René Windig. Vervolgens is Atomic Heart warmer en traditioneler; klassieke sferen, verfraaid met mooie diepe bastonen. Op I Never Threw A Stone roepen Zea en Hoogland op subtiele wijze nachtelijke Afrikaanse sferen op. De inventiviteit is bewonderenswaardig. Dat geldt overigens voor hele album, dat notabene in één take werd opgenomen. Summing verdient dan ook alle aandacht.  1. They Often Believe
  2. Summing
  3. You're Dead
  4. We Lost Our Phone
  5. The Little Man Upon The Stair
  6. Pniek
  7. Atomic Heart
  8. I Never Threw A Stone
  9. Trip The Light Fantastic