×

Recensie

Pop

03 juni 2013

Zbonics

Time To Do Your Thing

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Membran

Time To Do Your Thing Zbonics Pop 4 Zbonics – Time To Do Your Thing Written in Music https://writteninmusic.com

Zbonics. Hoe spreek je dat nu weer uit? Het is dus Zee-Bonics. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel meer uit tegenwoordig, want muziek wordt tegenwoordig vaker binnengehaald dan gekocht en dan spelen al die fonetische problemen niet.

Zbonics is een project van drummer Zak Najor, die aan het begin van de jaren ’90 samen met onder meer Greyboy (Andreas Stevens staat in zijn paspoort) en Karl Denson de harde kern vormde van de acid jazz scene in San Diego en de westkust van Amerika in het algemeen. In Engeland waren op dat moment ongeveer dezelfde activiteiten aan de gang en verschenen uit zowel Amerika als uit de UK de ene na de andere vette jazzfunk groove en was het retro wat de klok sloeg. Greyboy’s album Freestylin’ (1993) was een landmark in de acidjazz uit die tijd en op de releaseparty speelde een gelegenheidsbandje dat naderhand meer bleek dan enkel dat gelegenheidsbandje en als Greyboy Allstars verder ging en behoorlijk wat succes oogstte. In de eerste editie van die band zat ook Zak Major, die nu samen met bandmates Karl Denson en Robert Walter weer opduiken als Zbonics en op Time To Do Your Thing hulp hebben gekregen van dé jazzsensatie van de afgelopen jaren Gregory Porter. Alleen al daarom valt het album dan ook zo op in het aanbod.

Al meteen vanaf het openingsnummer Soul Good wordt de klok teruggezet, zonder dat er sprake is van een geforceerd nostalgiesfeertje. Nee, de toon is weliswaar vintage en retro, maar komt dat enkel en alleen omdat die jazzy en funky tones nog steeds niet aan slijtage onderhevig zijn. Ook in de andere (instrumentale) nummers is het weer behoorlijk knipogen naar de 70’s, maar ook herinneringen ophalen aan de 90’s acidjazz. Wie de albums van USA acts als Greyboy, Greyboy Allstars, Groove Collective of Fishbelly Black wel eens gehoord heeft, haalt uit Time To Do Your Thing veel herkenning. Hammondorgels, strak gespannen snares, een warme analoge sound, weinig tot geen overdubs en een livesfeer zijn de ingrediënten, die in alle tracks terugkomt. Het levert een directe in-your-face-groepsgeluid op, die aanstekelijk werkt. Ook de rauwe, ongepolijste manier van de opname versterkt de sfeer van veel rook, nog meer drank en een heavy vibe en levert dat door Zak Najor een authentiek klinkende productie op. De vocale nummers (waaronder het puike She Danced Across The Floor) spetteren even hard als de instrumentals, die nergens ontaarden in zinloze egotripperij, maar waar de blazeruitspattingen functioneel, maar tegelijkertijd behoorlijk doeltreffend zijn.

Time To Do Your Thing is een cool album met nergens zwakke broeders en bij iedere draaibeurt wordt de hang om deze band eens live aan het werk te zien steeds groter. Het enthousiasme spat de speakers uit en maakt dit album tot een die minstens één zomer vaker in de CD-speler, iPod, smartphone of ander digitaal muziekweergaveapparaat te horen zal zijn. Op Time To Do Your Thing worden coole zaken gedaan. 1. Soul Good Featuring Melvin Sparks, Karl Denson
 2. Nowhere to Run Featuring Gregory Porter, Karl Denson
 3. Time to Do Your Thing Featuring Melvin Sparks, Karl Denson
 4. Catchin' Sparks Featuring Melvin Sparks
 5. She Danced Across the Floor Featuring Gregory Porter, Karl Denson
 6. He Said Featuring Melvin Sparks
 7. Wash Cloth Featuring Melvin Sparks, Karl Denson
 8. Scone Break Featuring Melvin Sparks
 9. Issues of Life Featuring Gregory Porter, Karl Denson
 10. Apache Indian Wardance Featuring Melvin Sparks, Karl Denson
 11. She's Gone Featuring Gregory Porter
 12. Zak Attack Featuring Melvin Sparks
 13. Just in Time Featuring Gregory Porter
 14. Mystery