×

Zara McFarlane

Songs Of An Unknown Tongue

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Songs Of An Unknown Tongue Zara McFarlane Soul / Hiphop 4.5 Zara McFarlane – Songs Of An Unknown Tongue Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar vierde album Songs Of An Unknown Tongue zet de Britse zangeres Zara McFarlane wederom mooie muzikale stappen. Waar haar vorige album Arise, geproduceerd door drummer Moses Boyd, nog grossierde  in door Carribische en reggae elementen doorregen jazz duikt ze met haar nieuwe album de electronica in. Een fascinerende stap die geweldig uitpakt.

Verantwoordelijk voor die nieuwe sound zijn multi-instrumentalisten/producers Kwake Bass en Wu-Lu die haar band die haar jarenlang bijstond en mede de sound van haar albums bepaalde (met Boyd op drums, Binker Golding op sax, Nathaniel Cross op bas en Shirley Tetteh op gitaar) in zijn geheel vervangen. Aangevuld met een blazerssectie van twee, Idris Rahman op sax en Robin Hopcraft op trompet.

Dat McFarlane een prachtstem heeft weten we al lang, dat ze nog meer kon dan ze op haar albums, hoe prachtig die ook zijn, liet horen ook. Songs Of An Unknown Tongue bewijst dat nu in volle glorie. Haar gloedvolle, vol door soulfulle jazz geïnspireerde, stem raakt vanaf de allereerste klanken je hart. Haar stem zit prominenter in de sound, ligt steeds prachtig bovenop alles wat er aan spannends muzikaal gebeurt.

Songs Of An Unknown Tongue is een duidelijke titel voor een revolutionaire muzikale stap. De inspiratie voor haar vorige album Arise vond de Britse McFarlane op Jamaica, het eiland waar haar familie oorspronkelijk vandaan komt. Maar pas met een reis naar dat eiland in 2018 dook ze volledig in de tradities van de muziek en de sociale cultuur van het land.

McFarlane is in haar teksten altijd al sociaal overwogen en duidelijk geweest en met elk album kwamen daar meer persoonlijke verhalen bij. Juist door haar bezoek aan Jamaica en haar duik in de culturele en sociale geschiedenis van dat land heeft Songs Of An Unknown Tongue een meerwaarde. Ze koppelt in haar teksten die rijke geschiedenis aan haar eigen leven in Londen en een veranderend leven in Engeland met de Brexit op komst  (‘Everything is connected’ zingt ze in de gelijknamige geweldige albumopener).

Songs Of An Unknown Tongue is een rijk album, zowel tekstueel als muzikaal. Met Kwake Bass en Wu-Lu heeft McFarlane een volledig ander muzikaal landschap voor zichzelf gekozen. Ze wilden muzikanten hebben die haar zoektocht van Jamaicaanse ritmes gecombineerd met de oorspronkelijk muziek/folk van het land konden transformeren, via de electronic naar het nu. De coole beats vermengd met warmbloedige electronica, atmosferische sferen en diepe bassen geven McFarlane vocaal de volle ruimte te gloriëren. Nou vonden wij McFarlane altijd al een zangeres die veel meer aandacht verdiende. Nu kan niemand meer om haar torenhoge talent heen.

Songs Of An Unknown Tongue is een meesterlijk album. Een album dat het fascinerende Arise nu inderdaad terug laat luisteren als het allerbeste dat ze uit de eerste periode van haar carrière kon halen met de mensen om haar heen. Songs Of An Unknown Tongue is een fijne nieuwe stap die gedurfd is en wonderwel slaagt. Luister alleen al eens naar geweldige songs als My Story, het op heerlijke dikke reggae bass & drumlijnen doorsneden Roots of Freedom, een duidelijke song over het onrechtvaardige verhaal over hoe de Britse regering ooit de slavernij afschafte en de slavendrijvers, in plaats van de slaven, financieel tegemoet kwam. Of het met geweldige beats opgesierde State of Mind (You’ve Got Me Caught In Your Rythm’) en je weet genoeg. Grote, grote klasse. De rest van de songs op het album zijn al net zo sterk.

Songs Of An Unknown Tongue is één van die albums die dit, ook op een andere manier, een opvallend muziekjaar maken. Zo voor het avontuur kiezen en zo overtuigen is buitengewoon knap. Songs Of An Unknown Tongue  is daarmee een onverwachte en zeer geslaagde muzikale stap die nog meer uit het grote talent van McFarlane haalt.  1. Everything Is Connected
  2. Black Treasure
  3. My Story
  4. Broken Water
  5. Saltwater
  6. Run Of Your Life
  7. State Of Mind
  8. Native Nomad
  9. Roots Of Freedom
  10. Future Echoes