×

Recensie

Jazz

16 januari 2014

Positie 21 Jaarlijst 2014

Zara McFarlane

If You Knew Her

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

If You Knew Her Zara McFarlane Jazz 4.5 Zara McFarlane – If You Knew Her Written in Music https://writteninmusic.com

Dat een van de allergrootste nieuwe zangtalenten van de jazz uit Londen komt werd, twee jaar terug, met het debuut Until Tomorrow van Zara McFarlane, gelijk duidelijk. Haar tweede album If You Knew Her is nog beter.

Er zijn maar weinig zangeressen die coole jazz snappen als McFarlane. Ze zingt absoluut in een jazz stijl maar weet in haar stem en songs zoveel meer nuances te leggen. Dat is natuurlijk ook hetgene Gilles Peterson hoorde toen hij Zara tekende voor zijn Brownswood Recordings. De meeste songs voor haar debuut had ze toen al zelf opgenomen en konden zo op plaat uitgebracht worden. Voor haar nieuwe album vroeg en kreeg Peterson meer bemoeienis en het laat daardoor een nog groter palet aan muzikale invloeden horen.

Wat gelijk opvalt is de puurheid in de arrangementen van de songs. De alleen door een hang (een percussie-instrument dat bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van staal) gedragen albumopener Open Heart of het door zeer subtiel pianospel gedragen The Games We Played klinken kaal maar door het briljante pianospel en Zara’s ongelooflijke stem tegelijk warm en emotievol. Sowieso is het prachtige pianospel van Peter Edwards een van de grote troeven van dit geweldige album. Zijn souplesse en diepte geven de stem van McFarlane de optimale basis om dan weer te ontroeren dan weer krachtig de toon te zetten.

Songs als Woman In The Olive Groves, het van The Clash bekende, door Junior Murvin geschreven, maar volledig op McFarlene en haar geweldige band toegesneden, Police & Thieves, het erg mooie Angie La La of de wederom puur door piano gedragen albumafsluiter Love tillen het album naar grote hoogten.

Zara McFarlane is een wonderbaarlijk groot talent met een geweldig nieuw album. Binnen de vocale jazz verslaat McFarlane al haar vrouwelijke concurrenten met dodelijk gemak. If You Knew Her is daarmee verplichte kost voor elke jazzliefhebber. 1. Open Heart
 2. Her Eyes
 3. Move
 4. You'll Get Me in Trouble
 5. Police & Thieves
 6. Spinning Wheel
 7. Plain Gold Ring
 8. Angie La La
 9. The Games We Played
 10. Woman of the Olive Groves
 11. Love