×

Recensie

World

15 november 2012

Zabumba! – Um Abraço

Um Abraco Forte

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Eigen Beheer

Um Abraco Forte Zabumba! World 3.5 Zabumba! – Um Abraço Forte Written in Music https://writteninmusic.com

Forró, dansritmes, sprankelende instrumentaties en een waaier van verrassingsvolle arrangementen, daar staat de band Zabumba voor volgens de in Brazilië woonachtige schrijver en fotograaf C.Cornell Evers, die de cd-inleidende tekst voor zijn rekening neemt. En daarmee slaat hij de spijkers op de koppen. De titel van het album betekent ‘ Een Krachtige Omhelzing’ en wanneer je je laat meevoeren in de forró-wereld van de rijke klankkleuren en de speelse, levenslustige en vrolijke muziekbenadering, kun je niet anders dan genieten van deze liefdevolle aanpak.

Zabumba  bestaat uit zes enthousiaste muzikanten, op Um abraço Forte aangevuld met de gastmuzikanten Remko de Landmeter en Marijn van der Linden. Spil in deze band is de in São Paulo geboren zangeres Miniká Demirdjian, die met haar warme stemgeluid veel nummers draagt.

De meerderheid van de nummers op Um abraço Forte klinkt ondanks de vrolijkheid en de speelvreugde vrij lichtvoetig,  maar de de smaakvolle zang en instrumentatie zorgen ervoor dat de spanningsboog genoeg ruimte laat om te blijven boeien. In twaalf nummers geeft Zabumba haar visitekaartje af. De eerste twee nummers, Jackson en Casaca de Couro sprankelen meteen en ook het speelse, up-tempo Roseirinha smaakt naar meer. En meer is wat we krijgen, met name de tracks Oia Eu Aqui De Novo, Forro Quentinho en vooral João do Pife maken indruk. Er is een mooie gitaar-intro in Pau de Arara en Forro Chorado zou je zowaar Braziliaanse nachtclub-jazz kunnen noemen.

Als geheel is Um abraço Forte een zeer degelijk debuutalbum dat een goed beeld schetst van de dansmuziek uit de sertão, het Noordoosten van Brazilië. Toch moet je de muziek van Zabumba ‘beleven’, want ik denk dat live de nummers nog veel beter tot hun recht komen.  Tot slot mag ik zeker niet het fraaie artwork van Laut Rosenbaum onvermeld laten, want het met prachtige tekeningen voorziene boekje is een lust voor het oog!

Op zaterdag 17 november vindt de cd presentatie plaats in de Music Matrix, Atlantisplein 1 te Amsterdam, dus dat is meteen de kans om Zubamba aan het werk te zien!

Tracklisting Um Abraço Forte:

 1. Jackson
 2. Casaca de Couro
 3. Homen com H
 4. Roseirinha
 5. Vai Cavaquinho/Amena Mariá
 6. Oia Eu Aqui De Novo
 7. Xote de Divina Protecão
 8. Forro Quentinho/Rosa
 9. Pau de Arara
 10. João do Pife
 11. Forro Chorado
 12. Imbalanca