×

Recensie

Jazz

02 november 2016

Positie 9 Jaarlijst 2016

Yussef Kamaal

Black Focus

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Black Focus Yussef Kamaal Jazz 4.5 Yussef Kamaal – Black Focus Written in Music https://writteninmusic.com

Weer zo’n band uit Engeland die jazz een nieuwe kant op duwt. Yussef Kamaal is een duo bestaande uit Yussef Dayes op drums en Kamaal Williams op toetsen en synths. Mannen die de jazz dubbeldik door hun aderen hebben stromen maar de electronic net zo goed. Hun debuutalbum Black Focus is uitdagend, super spannend en erg goed.

De mannen, beiden afkomstig uit Zuid-Londen, spelen allebei in hun tienerjaren in buurten als Peckham en Camberwell. Dayes speelde drums in afrobeat-outfit United Vibrations en Williams, ook eigenlijk drummer, was vooral bezig met het maken van housetracks die hij vervolgens als Henry Wu uitbracht bij labels als 22a en Rhythm Section. Toen hij deze tracks ook live wilde brengen voor een speciale Boiler Roomsessie vroeg hij Dayes te helpen. De samenwerking beviel zo goed dat ze besloten meer samen te doen en Yussef Kamaal was een feit.

Het is vreselijk interessant hoe de mannen vanuit het niets hun tracks lijken te maken. Ze zeggen zelf dat het om de flow gaat en ik snap dat wel. Alles wat je op Black Focus hoort heeft een heerlijke muzikale vrijheid en de tracks stuiteren lekker alle kanten op. Alles draait om de sfeer en dat heeft een geweldig album tot gevolg gehad. De referenties aan de vroege jaren-70-jazzfunk qua toetsenwerk is prominent maar vervolgens worden daar met de ritmes dan weer broken beats en wat al niet meer doorheen gegooid waardoor iets geheel eigens ontstaat. Af en toe gelardeerd met een superdikke baslijn, verdwaalde trompet, fraaie sax (natuurlijk Shabaka Hutchings), vette samples of zelfs gitaarwerk (Lowrider) wat het geheel een nog dynamischer sound meegeeft. En die toetsen en drums kunnen soms heerlijk atmosferisch zijn maar net zo goed prominent en lekker dichtsmerend.

Black Focus is een album waarbij de liefde voor jazz en improvisatie tot volle bloei komt. Voor beide mannen geldt dat de jazz van toen met veel respect naar een nieuwe tijd wordt geduwd. Beïnvloed door alle mogelijke nieuwe ritmische muziekstromingen zonder muzikale barrières. Luister naar prachttracks als Strings Of Light en het lekker lang uitgesponnen Remembrance, gelijk in het begin van het album, en je weet dat je met Black Focus goud in handen hebt. Want het blijft allemaal net zo goed als die geweldige openers.

Black Focus is een zeldzaam geïnspireerd tegelijkertijd uitdagend album dat ook nog eens volop op sfeer een magische uitstraling heeft. Yusuf Kammaal brengt hun muziek met veel bravoure waardoor het een ultieme coolness meekrijgt. En reken maar dat deze mannen live daar nog eens dubbel en dwars overheen gaan. Volop in de gaten houden deze nieuwe jazzgeweldenaars uit Londen. Yussef Kamaal wordt heel erg groot. Black Focus is een geweldig album!  1. Black Focus
  2. Strings Of Light
  3. Remembrance
  4. Yo Chavez
  5. Ayla
  6. O. G.
  7. Lowrider
  8. Mansur's Message
  9. Wingtai Drums
  10. Joint 17